Hoe werkt het zorgpremie berekenen 18 jaar

Zodra je de leeftijd van 18 jaar bereikt komt er best veel op je af. Behalve dat je ongetwijfeld nadenkt over het wel of niet opgaan voor je autorijbewijs, zijn er ook zaken die in de basis belangrijker zijn. Eén daarvan heeft te maken met het afsluiten van een zorgverzekering. Als volwassene val je namelijk niet meer onder de polis van je ouder(s). Nu heb je met 4 basisverzekeringen, 8 aanvullende verzekeringen en 5 tandartsverzekeringen om uit te kiezen erg veel keuze. Laat staan dat je ook nog eens moet bepalen bij welke zorgverzekeraar je het gewenste pakket afneemt. Ga je voor bijvoorbeeld Univé, dan maak je het voor jezelf zo eenvoudig mogelijk. De zorgpremie berekenen én de zorgverzekering van je voorkeur afsluiten is hiermee binnen een paar minuten gebeurd. 

Verzekerd zijn voor zorg is verplicht

Het is niet de vraag óf het slim is om een zorgverzekering te hebben. Hoewel je zonder flink wat kosten bespaart, is het vanuit de overheid verplicht om verzekerd te zijn voor zorg. Zorg is namelijk ongelooflijk duur, en wordt bovendien elk jaar duurder. Zonder verzekering draai je zelf voor alle kosten op, waardoor je jezelf eenvoudig bankroet kunt spelen. Hoewel je misschien op het moment volkomen gezond bent, kan het je zomaar gebeuren dat je plots erg ziek wordt of een ongeval krijgt binnenshuis of buiten. De gevolgen daarvan kunnen niet te overzien zijn. Dit betekent overigens niet dat je dus het beste het duurste zorgpakket kunt afnemen. Het is belangrijk om vooral logisch na te blijven denken.

Hoe werkt het zorgpremie berekenen precies bij 18 jaar

Hier heb je ongeacht het pakket altijd recht op

Minimaal dien je de basisverzekering Univé Zorg Select te bezitten. Hiermee kun je gewoon naar je eigen huisarts, heb je recht op spoedeisende hulp in elk ziekenhuis in Nederland en worden behandelingen bij gecontracteerde zorgaanbieders voor 100% vergoed. Het is echter wel slim om je er bewust van te zijn dat het groepje met partijen waarmee de verzekeraar een samenwerking is aangegaan erg beperkt is. Wijk je uit naar een niet-gecontracteerde partij, dan wordt slechts 60% van de gemaakte kosten vergoed. Voor het resterende bedrag ontvang je dus zelf de rekening. Met Univé Zorg Basis betaal je maar 1 euro per maand meer en profiteer je al van een zeer grote groep met aanbieders die onder contract staan. 

Tandartsverzekering afsluiten en pakketkorting

Tot slot zijn er nog het Zorg Geregeld- en Zorg Uitgebreid-pakket, die respectievelijk 80% en 100% van de niet-gecontracteerde zorg vergoeden. Het is aan jou om te bepalen welk van de pakketten voor jou de slimste optie is. Heb je hieruit een keuze gemaakt, check dan ook nog even de aanvullende verzekeringen. Denk je bijvoorbeeld fysiotherapie nodig te gaan hebben of hoge tandartskosten te gaan maken, dan is het absoluut raadzaam deze extra pakketten nader te gaan verkennen. Een tandartsverzekering afsluiten kan je dit een 80% vergoeding opleveren. Om te besparen op de kosten kun je mogelijk gebruikmaken van een collectiviteitskorting via je werkgever. Neem je meerdere pakketten af bij Univé, dan profiteer je van een pakketkorting tot 10%. 

Geschreven door

Sam

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡
Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl