Zodra je 18 wordt mag je dit allemaal zelf betalen!

Ik weet het, onze ouders betalen te weinig en geven ons te weinig. Waarom zijn ze zo gierig? Totdat je opeens 18 wordt en je zelf de rekening krijgt. Dan ben je echt wel blij als je ouders het oplossen voor je!

Mijn ouders hebben het er altijd over hoeveel ze wel niet betalen, en er echt kinderen zijn die het slechter hebben. Maar ja, dat zijn mijn zaken toch niet? Ja, ja, je moet ook aan anderen denken, maar ik ben hun niet. Met 18 jaar moet je opeens verantwoordelijk zijn en komen er flinke kosten op je af. Geen zorgen, tot je 21ste zijn je ouders financieel verantwoordelijk voor je. Dus lukt het je echt niet dingen zelf te betalen, dan zijn zij min of meer wel verplicht.

Nou moet je niet denken dat ik het sta te promoten dat jij niks betaald. Het is gewoon wel logisch als je nu zelf mee gaat betalen. Helemaal als je ouders het ook niet makkelijk hebben. Maar welke zaken zou je zelf moeten betalen? Dat lees je hieronder.

De verzekering!

Geen idee hoe duur dit was tot ik opeens met mijn moeder aan tafel een goede verzekering moest gaan uitzoeken. Je moet echt wel een goede basisverzekering vergelijken want er zijn zoveel! Neem er de tijd voor, want voor je het weet zit je aan een dure verzekering vast. En je mag alleen ergens in december veranderen van verzekering anders zit je er een jaar aan vast. De verzekering van je ouders is vast een goede, maar ook zij weten niet alles. Sommige ouders hebben al 20 jaar dezelfde verzekering zonder goed te vergelijken waardoor ze vaak niet eens de beste verzekering voor hun hebben. Google.lieve.ouders.

De zorgverzekering is niet de enige verzekering waar jij je druk om moet maken. Je mag ook denken aan aansprakelijkheidsverzekering, je autoverzekering, en als je op jezelf gaat wonen ook een inboedelverzekering. Jooo.

 

Kostgeld betalen?

In eerste instantie vond ik dit BELACHELIJK! Helaas hebben ouders hier wel gelijk in. De kinderbijslag stopt voor jou (als je nog op school zit, is er wel een speciale toeslag die je ouders kunnen aanvragen), en alle toeslagen die ze voor jou krijgen stoppen ook. Daar komt bij dat ze zelfs gekort worden als jij werkt. Niet alle ouders kunnen dit opvangen, dus zul je dat echt aan moeten vullen. Trust me op kamers gaan of een eigen huis is een stuk duurder! Je kunt je wel vast inschrijven bij de woningbouw, want het kan rustig nog 10 jaar duren…

Ook mag je zelf een abonnement nemen voor een nieuwe telefoon. Dit moet je ook elke maand betalen. LET OP! Die telefoon is duur! En het is meteen je eerste schuld.

Nou hoor ik mijn vriendinnen die school niet zo interessant vinden, maar ik ben dol op geld. HBO is dan ook mijn eindbestemming omdat je daar meer kans maakt op een goede baan. Ik ben ook op mijn 13de al begonnen met bijbaantjes en klusjes. Het klinkt misschien als opscheppen maar ik heb op mijn 16de zelf mijn iPhone betaald, en een scooter gekocht. Just saying.

Lees hier meer tips bij wat te regelen als je 18 wordt!

 

18 jaar betalen

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.