Zo schrijf je het allerbeste opstel in no time

Zo schrijf je het allerbeste opstel in no time

Een verslag schrijven lijkt vaak moeilijker dan het is. Met deze tips wordt het echt een heel stuk makkelijker!

Een verslag schrijven over een goede film die je hebt gezien is een stuk makkelijker dan bijvoorbeeld over iets wat je totaal niet boeit. In dit blog nemen we als voorbeeld organismen.

Tips om een goed opstel te schrijven

Om een goed opstel te schrijven heb je een paar handige tricks. Ze maken een verslag helder en duidelijk, en je vult er het aantal woorden mee die je nodig hebt.

De intro

De introductie mag je niet overslaan. Je kunt het een beetje zien als mijn tekst hier bovenaan:

Een verslag schrijven lijkt vaak moeilijker dan het is. Met deze tips wordt het echt een heel stuk makkelijker!

Bij organismes zou het dan iets zijn als:

Dit is mijn verslag over organismen. Een organisme of levend wezen is een levende, materiële entiteit met een eigen stofwisseling (metabolisme). Zo zijn dieren (en mensen), schimmels, planten, algen en bacteriën organismen. Virussen en prionen worden in het algemeen niet als organismen beschouwd. (Bron WikiPedia)

Koppen in het verslag

De koppen in het verslag geven een stukje duidelijkheid waar het stukje over gaat. Een kop is een tekst in dikke letters of net wat groter.

Bijvoorbeeld:
Wat zijn organismen?
Het verschil tussen organismen en micro organismen
Planten organismen

Wat handig is dat je die koppen ook als vraag kunt stellen in Google. Zo weet je meteen wat het precies is en kun je een goed pakkend stukje schrijven omdat het nog helder en vers in je hoofd zit.

Uiteraard is het ook de bedoeling dat je in je schoolboeken kijkt, of meeneemt wat je al weet. Alles bij elkaar maakt het alleen maar interessanter.

Maak gebruik van wat weetjes

Denk aan;

Wist je dat het “oudste en grootste levende organisme” zich bevindt in de Amerikaanse staat Utah. Het zogenaamde Pando-bos bestaat uit ratelpopulieren die allemaal uit hetzelfde wortelstelsel groeien. Daardoor staat het geclassificeerd als één organisme. (Bron. Guiness book of records)

Een extra weetje in het verslag toont aan dat je er echt mee bezig bent geweest en duidelijk je best hebt gedaan.

Een samenvatting

Belangrijk aan het einde van een verslag is een korte samenvatting. Eigenlijk een beetje als de intro in andere woorden.

Veel mensen scannen een tekst en lezen hem niet echt. Een samenvatting maakt duidelijk dat je weet waar je het over hebt, en geeft je nog wat extra woorden mocht je een bepaald aantal woorden moeten schrijven.

Een boek of film verslag

Hier moet je vooral niet vergeten dat je deze stappen neemt:

 • Intro
 • Namen van schrijver/boek/film, datum van verschijning.
 • Introductie van de karakters
 • Waar gaat het verhaal over
 • Jouw mening over het verhaal
 • Samenvatting

Een paar extra tips

 • Denk eraan dat je woorden echt uitschrijft. Dus niet “ze zijn levende organismen” maar bijvoorbeeld “planten zijn levende organismen”.
 • Kijk echt je punten, komma’s en hoofdletters na.
 • Bedenk dat kortere zinnen makkelijker en vooral prettiger te lezen zijn.
 • Zorg voor witruimte. Wat enters tussen alinea’s (bekijk dit blog voor als voorbeeld. Het leest echt lekkerder. Het oogt ook mooier.
 • Vermeld je bronnen. Waar heb je de informatie vandaan?
 • Mocht je nog echt helemaal geen zin of inspiratie hebben en gewoon iets wilt kopiëren, vertaal de tekst dan. Zet de zinnen in woorden die jij zou gebruiken. Dit lijkt wat natuurlijker. Geen aanrader om hele teksten te kopiëren, maar ik snap ook wel dat het gebeurd. Dus als je het doet, doe het dan goed. Beter goed genept dan slecht gestolen.

 

Ik hoop dat je mijn tips om een goed opstel te schrijven interessant vond?

Denk je aan de intro, de koppen, het weetje, interpunctie en aan de samenvatting? Zo schrijf jij zeker weten een top verslag, succes!

Zo schrijf je het allerbeste opstel in no time

Spread the love
Back to Top