Het eindexamenjaar is een jaar om naar uit te kijken. Het betekent namelijk dat je eindelijk klaar bent met de middelbare school. Je kan een leuke studie gaan doen of wie weet heb je al een toffe bijbaan waar je verder in kan groeien.

Een tussenjaar nemen en op reis gaan? Waarom ook niet! Er is alleen nog een hobbeltje: het eindexamen. Nog maar 2 maanden en dan een laatste keer knallen om je diploma te halen. Hoe houd je jouw zenuwen zo goed mogelijk onder controle?

Zeker van je zaak

Het heeft een reden dat je inmiddels in je eindexamenjaar zit. Je hebt al jarenlang hier naartoe gewerkt en hebt ondertussen heel wat geleerd. Je mag dus best wel zeker van je zaak zijn. Anders was je nooit zover gekomen!

Practice makes perfect

Zijn er misschien vakken waar je niet zo zeker van bent? Is economie bijvoorbeeld jouw worst nightmare en kijk je tegen dat economie examen vwo op? Het is nog niet te laat om extra examenopgaven te maken. Door examens van voorgaande jaren te maken, weet je goed wat je kan verwachten. Je went aan de vraagstelling en kan de tijd klokken die je nodig hebt. Zo ga je goed voorbereid dat moeilijke examen in en ben je zekerder van je zaak.

Extra begeleiding

Kom je zelf ergens niet uit? Teveel vraagtekens bij die moeilijke wiskunde opgaven? Je hebt nog genoeg tijd om 1 op 1 bijles te krijgen. Is er misschien iemand in je omgeving die uitblinkt in een vak waar jij minder goed in bent? Ga dan een middagje lunchen en neem wat opgaven door. Niemand in je directe omgeving? Er zijn genoeg docenten die jou nog in deze laatste maanden kunnen klaarstomen voor het examen. Even een zaterdagmiddag bijles geschiedenis kan je al veel opleveren! Misschien net wel dat puntje dat jij nodig hebt om te slagen voor dat vak!

Samenwerken

De een kan zich goed focussen alleen, de ander werkt prettiger samen. Er zitten echter wat meer voordelen aan dat samenwerken. Zo kan je elkaar namelijk goed helpen met vragen en antwoorden. Kijk of je met een vast groepje vrienden of vriendinnen op een bepaalde dag kan afspreken na school. Ga niet te lang zitten maar gewoon 2 uurtjes focussen. Als je ergens mee zit, kan je elkaar goed helpen. Ook kan je elkaar stimuleren om door te gaan waardoor je sterker in je schoenen komt te staan.

Relax!

Tof dat jij er zo een bent die een focus van een paar uur heeft. Een probleempje: na een halfuur neemt het vermogen om informatie te onthouden steeds verder af. Je kan dus wel langer doorgaan maar heel efficiënt is het niet meer. De oplossing? Even een pauze tussendoor nemen en relaxen. Je hersenen kunnen zo alle info verwerken en krijgen de tijd om weer in focus te komen. Ideaal is het om 45 minuten te leren om vervolgens een kwartier even te chillen. Wat drinken, een rondje lopen, een toiletbezoek of muziek luisteren. Haal jezelf in ieder geval uit de boeken en neem die break. Je zal zien dat je veel beter kan onthouden en daardoor zal shinen op het eindexamen in mei!

You got this!

 

 

Geschreven door

Sam

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡
Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl