werken in de zorg met een MBO diploma

Vandaag gaan we het hebben over werken in de zorg met een MBO diploma. De zorgsector is op dit moment erg populair en er is veel vraag naar mensen die in de zorg willen werken. In dit blog gaan we kijken naar de redenen hiervoor en welke studies je kunt volgen om in de zorg te gaan werken.

Waarom is werken in de zorg zo belangrijk?

Werken in de zorg is erg belangrijk, vooral in deze tijd. De zorgsector omvat veel verschillende beroepen, zoals verpleegkundigen, dokters, fysiotherapeuten en nog veel meer. Deze mensen zorgen ervoor dat mensen die ziek zijn of een beperking hebben de juiste zorg en behandeling krijgen. Zonder deze mensen zou het leven van veel mensen er heel anders uitzien. Werken in de zorg is een goede keuze om verschillende redenen. Er is veel vraag naar gekwalificeerde mensen in de zorg, wat betekent dat je na het voltooien van je opleiding snel aan de slag kunt. Er zijn vaak ook veel doorgroeimogelijkheden in de zorg, waardoor je jezelf kunt blijven ontwikkelen.

Daarnaast is werken in de zorg erg dankbaar werk. Je helpt mensen die het nodig hebben en maakt een verschil in hun leven. Het kan een erg voldaan gevoel geven om te weten dat je een belangrijke rol speelt in iemands herstel of welzijn.

Krapteberoepen in de zorg

Op dit moment zijn er veel krapteberoepen in de zorg. Dit zijn beroepen waarvoor veel vraag is, maar weinig aanbod. Dit komt omdat er meer mensen met pensioen gaan dan er nieuwe mensen in de zorg komen werken. Dit zorgt ervoor dat er veel openstaande vacatures zijn en dat het moeilijk is om deze vacatures op te vullen.

Mbo-studies in de zorg

Als je geïnteresseerd bent in werken in de zorg, zijn er veel mbo-studies die je kunt volgen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

MBO 2-opleiding Helpende Zorg en Welzijn.

Als Helpende Zorg en Welzijn ondersteun je mensen die hulp nodig hebben bij dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan ouderen, gehandicapten en mensen die ziek zijn. Je helpt bijvoorbeeld bij het opstaan, wassen en aankleden, het toedienen van medicijnen en het klaarmaken van eten en drinken.

De opleiding tot Helpende Zorg en Welzijn duurt meestal 1 tot 2 jaar. Tijdens de opleiding leer je veel over de verschillende aspecten van zorg en welzijn. Je leert bijvoorbeeld hoe je mensen kunt ondersteunen bij dagelijkse activiteiten, hoe je medicijnen moet toedienen en hoe je een huishouden kunt runnen.

Werken als Helpende Zorg en Welzijn kan erg dankbaar werk zijn. Je helpt mensen die het nodig hebben en zorgt ervoor dat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven functioneren. Het kan een voldaan gevoel geven om te weten dat je een belangrijke rol speelt in iemands leven.

Na de opleiding tot Helpende Zorg en Welzijn zijn er verschillende mogelijkheden om verder te groeien in de zorgsector. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een opleiding tot Verzorgende IG of Verpleegkundige. Ook zijn er verschillende specialisaties mogelijk, zoals werken met mensen met dementie of werken in de thuiszorg.

Verpleegkundige (niveau 4)

Als verpleegkundige zorg je voor patiënten in het ziekenhuis, verpleeghuis of thuis. Je helpt bijvoorbeeld bij het wassen en aankleden van patiënten, het geven van medicijnen en het uitvoeren van medische handelingen. Een opleiding tot verpleegkundige duurt 4 jaar.

Verzorgende IG (niveau 3)

Als verzorgende IG help je mensen die niet meer alles zelf kunnen doen. Je werkt bijvoorbeeld in een verpleeghuis, in de thuiszorg of in een ziekenhuis. Je onderste unt bij dagelijkse activiteiten zoals wassen, aankleden en eten. Ook help je bij het geven van medicijnen en voer je kleine medische handelingen uit. Een opleiding tot verzorgende IG duurt meestal 3 jaar.

Doktersassistent (niveau 4)

Als doktersassistent ondersteun je de huisarts of medisch specialist. Je maakt afspraken, ontvangt patiënten en beantwoordt vragen. Ook assisteer je bij medische onderzoeken en voer je medische handelingen uit. Een opleiding tot doktersassistent duurt meestal 3 tot 4 jaar.

Apothekersassistent (niveau 4)

Als apothekersassistent werk je in een apotheek. Je helpt bij het bereiden en verstrekken van medicijnen. Ook geef je advies over het gebruik van medicijnen en beantwoord je vragen van patiënten. Een opleiding tot apothekersassistent duurt meestal 3 tot 4 jaar.

Fysiotherapeut (niveau 4)

Als fysiotherapeut help je mensen met lichamelijke klachten. Je onderzoekt en behandelt patiënten met bijvoorbeeld rugklachten, blessures of revalidatie na een operatie. Een opleiding tot fysiotherapeut duurt meestal 4 jaar.

Extra bonus bij werken in de zorg!

Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg studies die je kunt volgen om in de zorg te werken. Wist je trouwens dat je met een zorg diploma overal ter wereld een visum kunt aanvragen om te werken? Er is wereldwijd zo ontzettend veel vraag naar goede zorg dat ze overal bereid zijn om je te helpen met een vervolgstudie en een baan. In sommige landen als op het moment Australië en Canada, geven ze daarbij hulp bij het vinden van woonruimte en een startsalaris.

Interessant om te lezen: 

PS: het is nooit te laat om weer een studie op te pakken, je kunt met het STAP budget ook via de LOI of NHA een MBO diploma halen

Share this post♡

Geschreven door

Sam

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 18 en 24 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡
Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl