Beauty

Wat is eczeem en hoe kom je er vanaf?

Eczeem is een aandoening die helaas vrij regelmatig voorkomt. Ook bij tieners komt deze aandoening regelmatig voor en dit kan erg vervelend zijn. Hieronder leg ik je verder uit wat eczeem precies is, waarvan je het kunt krijgen en vooral hoe je er weer vanaf kunt komen.

Wat is eczeem precies?

Eczeem is een soort aandoening aan de huid die ervoor zorgt dat je huid rood wordt en begint te jeuken. Ook kan je er schilfers op je huid van krijgen. Hoewel er verschillende soorten eczeem zijn, komt atopische dermatitis het meest voor, waardoor de meeste mensen dit als dezelfde aandoening zien.

De symptomen van eczeem verschillen van persoon tot persoon. Zo hebben sommigen bijvoorbeeld ook nog bultjes op hun huid. Ook kan eczeem overal op je lichaam voorkomen, maar bij tieners is eczeem meestal te zien achter je knieën, bij je ellebogen, je nek, bovenborst, je polsen en enkels en op je gezicht. Daarnaast is eczeem ook niet altijd blijvend, maar kan het komen en weer gaan.

Waarvan kun je eczeem krijgen?

De precieze oorzaak van eczeem is helaas nog niet achterhaald. Wel weten artsen dat eczeem afhankelijk is van het immuunsysteem van iemands lichaam. Een zwakker immuunsysteem bijvoorbeeld kan er al sneller voor zorgen dat je last krijgt van eczeem. Ook kunnen huidallergieën er wel eens mee te maken hebben.

Eczeem komt ook niet altijd gewoon zomaar voor, maar het wordt juist vaker doorgegeven van de ouders op het kind. Hier zijn experts achter gekomen, doordat heel veel mensen met eczeem ook familie hebben die ook last hebben van eczeem.

Zoals gezegd kan eczeem ook komen en gaan, maar er zijn wel een aantal veelvoorkomende triggers van de huidaandoening. Zo hebben mensen die last hebben van astma of hooikoorts ook vaker last van eczeem. Dit komt doordat eczeem, astma en hooikoorts atopische aandoeningen zijn. Deze aandoeningen komen voor bij mensen die heel gevoelig zijn voor allergenen in de omgeving. Er zijn ook gevallen waarin eczeem voorkomt als gevolg van een voedselallergie. Als laatste wordt eczeem wel eens veroorzaakt door stof of bijvoorbeeld een allergie voor de huidschilfers van dieren.

Tip: IK skin EXCM SERUM+ & EXCM CREAM +

Op dit moment zijn er ruim 375.000 mensen in Nederland met eczeem klachten. Eczeem kan huidklachten als jeuk veroorzaken. Voor het verminderen van deze klachten worden vaak hormoonzalven of producten met hydrocortison voorgeschreven.

Maar daar kan je nu verandering in brengen. IK Skin Perfection heeft dé oplossing als veilig alternatief, de Award- winning EXCM SERUM+ en de EXCM CREAM+. Gemaakt van huideigen en huididentieke ingrediënten waardoor ze langdurig te gebruiken zijn. Met de EXCM+-producten bied IK Skin Perfection een veilig en gezond alternatief voor de bestaande medicinale, hormonale zalven en medische producten met hydrocortison. EXCM+-producten kunnen ook toegepast worden om het gebruik van hydrocortison of hormoonzalven te verminderen of af te bouwen.

EXCM CREAM+ is een voedende rijke emulsie die wordt ingezet
bij een schilferige huid en ruwe huidsymptomen. De huidherstellende crème brengt de natuurlijke bacterieflora weer in balans, waardoor de extreem gevoelige huid direct kalmeert en roodheid en irritatie verminderen. Voor het beste resultaat breng je de crème iedere ochtend en avond aan op een gereinigde huid.

EXCM SERUM+ is een huid opbouwend en huidbarrière versterkend serum dat snel door
de huid wordt opgenomen. Dit huid herstellende serum vermindert direct roodheid en jeuk en verzacht de geprikkelde, extreem gevoelige, droge en geïrriteerde huid. Breng het serum minimaal iedere ochtend en avond aan op het gereinigde, extreem gevoelige gebied. Bij jeuk gebruik je het vaker.

Verkrijgbaar bij www.ik-skinperfection.nl

GETEST: Aangezien ik zelf als kind heel erg eczeem heb gehad en nog steeds vlekken in mijn nek heb van de hormoonzalf, wilde ik daar niet aan beginnen toen ik weer wat last begon te krijgen. Veel stress, tentamens, slecht eten, je kent het wel. Mijn huid is zeker een stuk rustiger en de producten irriteren niet. Mijn moeder heeft het ook geprobeerd en daar zag je vrijwel meteen dat de bultjes op haar wangen (ook een vorm van eczeem) een stuk minder werden en niet meer jeukten. 

Hoe kom je van eczeem af?

Het is heel vervelend als je de hele tijd jeuk hebt aan je huid en helaas kan eczeem niet volledig worden genezen. Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je ertegen kunt doen. Zo kan je bijvoorbeeld naar de dokter gaan en deze kan je een aantal geneesmiddelen voorschrijven die je op je huid moet smeren. Deze geneesmiddelen zorgen vooral voor een verlichting van de irritatie en de roodheid. Bij ernstigere gevallen kunnen er ook andere geneesmiddelen worden aanbevolen die je via de mond moet innemen.

Verder is het ook heel belangrijk dat je de huid goed hydrateert. Door je huid 2 à 3 keer per dag goed te hydrateren kan je voorkomen dat je huid te droog wordt en zo gaat barsten. Ook kan je het beste zoveel mogelijk warm water vermijden, want dit kan je huid ook verder uitdrogen. Verder moet je natuurlijk proberen om niet te krabben en probeer je eigen triggers te herkennen, zodat je hier rekening mee kan houden. Als laatste helpt het om zoveel mogelijk katoen te dragen, aangezien dit soort kleding beter is voor je huid en niet zo ruw is.

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡ Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *