Je kent het wel, je hebt een toets of tentamen en hebt het leren enorm uitgesteld. De dag van tevoren zit je te blokken om alsnog een goed cijfer te halen. Of dit nou lukt of niet, het is fijn om de volgende keer niet dezelfde stress te ervaren. In deze blog geven we je tips om te leren of studeren, zodat jij elke toets makkelijk kunt maken.

Waar ga je leren?

Waar je gaat leren is wel echt belangrijk. De 1 zit lekker in de drukte met de TV aan en kletsende mensen om zich heen, de ander zit liever helemaal comfortabel op bed met  de zachtste fluffy sokken aan en een koptelefoon op. Hoe je ook wilt leren, belangrijk is dat je kunt concentreren. Dat je lekker zit, en dat je jezelf kunt afsluiten voor andere prikkels.

Zelf zit ik graag aan mijn bureau met goed licht, een noise cancelling headset en lekker warme bedsokken (wel anti slip sokken want ik ben nogal onhandig) aan. Ik haat echt koude voeten, en dan wordt ik heel erg onrustig. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Maak een planning

Je hebt deze tip waarschijnlijk al heel vaak voorbij zien komen en dat is niks voor niks. Een van de belangrijkste dingen om te doen wanneer je moeite hebt met leren of studeren is het maken van een planning. Doe dit meteen wanneer je weet dat je een toets of tentamen hebt. Maak je geen zorgen, je hoeft niet alles tot op het uur in te plannen, maar bedenk wel hoelang je voor de stof nodig hebt en spreek met jezelf af wat je op welke dag gedaan wilt hebben. Dit zorgt ervoor dat je goed op een rij hebt wat er gedaan moet worden en maakt het makkelijk om daadwerkelijk te beginnen met leren.

Schrijven is beklijven

Op de basisschool leren we schrijven met een reden, we slaan namelijk veel meer informatie op als we die opschrijven. Maak daarom een samenvatting van je lesstof of maak flashcards voor woordjes. Het is belangrijk dat je dit niet op je laptop doet, maar echt met een pen op papier schrijft. Je bent namelijk veel meer gefocust op wat je precies opschrijft dan tijdens het typen. Doordat je meer over de stof moet nadenken, sla je deze ook al gedeeltelijk op. Je zult tijdens het lezen merken dat een groot gedeelte van je samenvatting wel erg bekend voorkomt.

Beweeg voor het leren

Ook is het belangrijk om te bewegen voor je begint met leren. Dit kan van alles zijn: een sportles, een stukje hardlopen of een dansje in je slaapkamer. Wanneer je actief bezig bent, worden je hersenen geactiveerd waardoor ze veel meer informatie kunnen verwerken. Handig voor het studeren dus!

Leer samen met anderen

Wanneer je moeite hebt met motivatie vinden, kan het helpen om samen met anderen te studeren. Als iemand anders hard aan het leren is, ben je zelf ook eerder geneigd om bezig te zijn met je toets. Ben je bang dat het net iets te gezellig is en je alsnog niks gaat doen? Spreek dan op een neutrale, stille plek af, zoals de universiteit of in een bibliotheek. Op dit soort plekken is het vaak niet de bedoeling dat je enorm veel loopt te praten, waardoor je dus je aandacht wel op de stof moet vestigen.

Leg de stof uit aan anderen

Heb je zoveel stof en weet je echt niet meer wat je wel en niet kent? Het kan helpen om je toets of tentamen aan iemand anders uit te leggen. Wanneer je de stof bespreekt, merk je vanzelf welke onderdelen je heel goed in je hoofd hebt en met welke onderdelen je moeite hebt. Hier kan je daarna nog een keer naar kijken.

Geschreven door

Sam

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡
Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl