social media

Je kent het allemaal en je gebruikt het elke dag de hele dag door social media. Laatst zag ik de film The Social Dilemma. Dat deed mij toch iets nadenken over mijn eigen social media gebruik. 

The Social Dilemma

The Social Dilemma is een film die deze maand uitkwam op Netflix. Mijn moeder zag het en vond dat ik hem zeker moest zien.

De documentaire laat zien hoe makkelijk je verslaafd raakt aan een telefoon en social media. Veel van wat ze zeggen in de film is natuurlijk waar, maar het is ook heel erg Amerikaans aangedikt en ook al lijken het klokkenluiders, dat betekent niet dat je alles voor waar hoeft aan te nemen. De film duurt vooral erg lang, maar heeft zeker goede punten. Ik zou willen zeggen dat ik mijn telefoon vaker heb weggelegd, maar ik gebruik hem nog steeds even veel. Toch is het nog steeds wel een aanrader, ik weet dat er genoeg kinderen van mijn leeftijd zijn die het nog niet helemaal lijken te snappen.

Apps weten meer van jou dan dat je denkt, alles wat je typt naar weet ik veel wie krijgen heel veel mensen achter de app ook te zien. Niks is tussen jou en die persoon, en alles wat je doet wordt in de gaten gehouden. Alles wordt ook opgeslagen. Alles wat je ooit de online wereld ingooit is terug te vinden. Daarom moet je ook zo voorzichtig zijn met wat je doet en wat je stuurt. Ook eng, laatst vergat ik mijn Snap locatie uit te zetten, en zo stonden er 2 jongens voor mijn deur. Niet handig.

Ben ik telefoon verslaafd?

Ik zit elke dag bijna de hele dag op me telefoon te kijken of ik nog een snap heb gekregen van die jongen, of dat ene meisje al had gereageerd onder mijn insta post, volgt zij hem, of weet ik het allemaal. Maakt mij dat een telefoonverslaafde?

Ik zie mijn apps nu heel anders dan ik misschien 3 jaar geleden me apps zag. 3 Jaar geleden was het nog musical.ly en keek ik waar ik tag kreeg en op snap was ik niet echt bezig zeg maar. Soms voor een filter, maar praten ging toen voor mij echt nog op app en op insta.

Nu heb ik ook hele andere apps op me telefoon staan die ik er toen niet op had staan. Ik heb nu bijvoorbeeld magister en nu door corona heb ik ook nog teams. Naast natuurlijk alle andere apps die ik gebruik

Vroeger zat ik veel op me telefoon, Spelletjes spelen en op me socialmedia te kijken maar veel minder als nu. Het enige wat ik nu nog doe ik op me socialmedia kijken en of ik al een voldoende heb gehaald op magister haha. Ik luister ook natuurlijk de hele dag muziek ,ik kan echt geen dag zonder muziek. En YouTube zat ik vooral vroeger veel op maar nu valt het wel mee als ik iets wil weten zoek ik dat dan even op op YouTube maar verder valt dat mee.

Het is wel echt een ding van mij dat als ik iedere ochtend wakker wordt, dat ik op me telefoon moet kijken, en als ik ga slapen dat hij naast me ligt. Ik moet ook de hele tijd op me telefoon kijken anders heb ik echt het gevoel dat ik iets mis. Dit is waarschijnlijk wel wat ze bedoelen in de film The Social Dilemma. 

Ziek van de telefoon

Volgens mijn moeder is de telefoon de schuld van alles. Wanneer ik hoofdpijn heb is dat door mijn telefoon als ik pijn in me been heb, dan is dat door me telefoon, of als de icetea op is komt dat ook door me telefoon. Mijn ouders vinden dat ik echt teveel op me telefoon zit, ik vind dat zelf best wel mee vallen. Ik zit gemiddeld per dag 7 uur op me telefoon maar dat komt nu ook wel omdat het nu vakantie is. Op een schooldag is dat zeg maar de helft. 

Ik begrijp wel dat ze mijn telefoon de schuld geeft, maar ik heb nog nergens bewijs gezien dat het echt zo slecht is.

Hoe vaak zit jij op je telefoon?

Lees hier meer over telefoonverslaving

the social dilemma