Gen-Z

Wat testosteron met je stemming te maken kan hebben

Jongens en meisjes hebben beide hun eigen geslachtshormonen die het lichaam aanmaakt en nodig heeft. In het geval van jongens is dat een hormoon genaamd testosteron. Dat is een hormoon met een slechte naam, omdat het vaak genoemd wordt wanneer jongens of mannen onaangepast seksueel gedrag vertonen. Maar testosteron is voor jongens en mannen onmisbaar, onder andere omdat het ook erg verbonden is met je stemming.

Lichamelijke problemen

Een aandoening waar je zelden iemand over hoort is een testosterontekort. Hoewel dit het meest voorkomt bij mannen op leeftijd, kan het wel degelijk ook bij jongens voorkomen. In het geval van een testosterontekort produceert je lichaam onvoldoende testosteron met allerlei nare gevolgen. Die kunnen lichamelijk van aard zijn. Zo kun je er dik van worden en te maken krijgen met verzwakking van je botten. Ook kan het ervoor zorgen dat je niet meer zo makkelijk een erectie kunt krijgen. In combinatie met andere symptomen van een testosterontekort, die we hieronder bespreken, ligt het voor de hand dat dit de oorzaak is van dit probleem. Heb je hiermee te maken, maar herken je de andere symptomen niet? Dan is dat toch voldoende reden om je over de drempel heen te zetten en er toch met de huisarts over te spreken. Vormt het een probleem in je verkering? Dan kan de huisarts als tijdelijke oplossing een middel als Tadalafil voorschrijven.

Psychische problemen

Bovenstaande zaken kunnen natuurlijk al van negatieve invloed zijn op je stemming, maar helaas is het zo dat het hiermee nog niet klaar is. Een testosterontekort kan namelijk ook zorgen voor neerslachtigheid. Ook kun je er een gevoel van constante, onverklaarbare vermoeidheid van krijgen en minder zin in seks door krijgen. Dat gaat behoorlijk ten koste van je levensvreugde. Het is vooral een combinatie van dit soort symptomen en de bovengenoemde fysieke symptomen die kunnen leiden tot de diagnose van een testosterontekort. Afzonderlijk lijken deze klachten op zichzelf te staan, maar als er meerdere symptomen te herkennen zijn, kan de conclusie getrokken worden dat er wel een iets aan de hand kan zijn met je testosteronproductie. Wees dus alert op de symptomen en durf ze te verbinden wanneer je klachten met de huisarts bespreekt. Je testosterongehalte kan immers getest worden, en als deze te laag blijkt te zijn, kan aanvullend testosteron toegediend worden. Zo kun je snel van de meeste problemen af zijn.

Te veel testosteron is niet wenselijk, maar te weinig dus ook niet. Sterker nog, het kan een enorm probleem vormen voor je stemming. Herken je meerdere symptomen? Ga er dan mee naar de huisarts!

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡ Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *