Een tijdje terug kreeg ik een boek in mijn handen gedouwd die ik moest lezen: Stukjes Hemelblauw. Ik had er niet zo veel zin in, maar toen ik eenmaal begon kon het niet meer wegleggen! Nu kun jij de nieuwste editie winnen hier op mijn blog, en mijn review lezen.

Stukjes Hemelblauw

Stukjes Hemelblauw vertelt het verhaal van Zac en Ira, een broer en zus, die zonder vader en moeder opgroeien. Daardoor verhuizen ze van het ene pleeggezin naar het andere tot ze plotseling, als ze zeven en negen jaar oud zijn, naar een kindertehuis worden gebracht. Daar maken ze kennis met de vriendelijke Silas, de prachtige Hortense, de pesterige Jimmy en de griezelige mevrouw Clarks. Na de nodige verwikkelingen en avonturen gaat uiteindelijk hun diep gekoesterde wens in vervulling… Stukjes Hemelblauw is een onvergetelijk en ontroerend verhaal over hoop, het maken van vrienden en het vinden van een thuis.

Mijn review

Stukjes Hemelblauw gaat over pleegkinderen, en is eigenlijk heel interessant om te lezen. Het gaat over een meisje Miracle en haar broertje Zac en zij gaan van huis naar huis. Steeds weer een andere pleegmoeder en dan weer een nieuwe pleegvader. Het is best heftig omdat je je ouders bijna nooit ziet.

Bij mij op school zitten ook een paar kinderen die in een pleeg gezin zitten en die verhalen zijn best heftig. Pleegkinderen zitten niet alleen in film’s en boeken maar zitten bij mij of bij jou in de klas. Het lijk mij best erg om in een pleeggezin/huis te moeten wonen. Ik kan wel ruzie maken met mijn ouders, maar stel je nou voor dat je eigenlijk helemaal niemand hebt om ruzie mee te maken?

Ik ken een jongen in een pleeghuis en daar gaat het niet zo goed want hij krijgt kapot snel straf.  Maar ik ken ook een meisje en zij vind het heel leuk daar omdat zij heel veel mag dus ja. In Stukjes Hemelblauw zijn ze in een huis “Skills” zo heet dat huis volgens mij, wat weer heel stoffig was en waar ze flink gepest werden.  

Wat zijn pleegkinderen nou eigenlijk?

 

Pleegkinderen zijn gewone kinderen. Ze eten, spelen, slapen en gaan naar school zoals ieder ander kind dat doet. Toch is het leven van een pleegkind niet makkelijk en heeft het kind vaak een hoop meegemaakt. Zij hebben namelijk afscheid moeten nemen van hun ouders en dat is voor ieder kind natuurlijk heel erg moeilijk. Na het afscheid gaan de kinderen bij een pleeggezin wonen. Zo worden zij pleegkinderen.

Waarom wordt een kind en pleegkind?

Door problemen in een gezin kan het voorkomen dat ouders niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen. Zij zoeken soms hulp bij familie, vrienden of instellingen. In sommige gevallen worden kinderen door de kinderrechter uit huis geplaatst. Dit gebeurt altijd ter bescherming van het kind. Maar helaas komen kinderen niet altijd op zo een leuke plek als je zou willen. 

Wie zijn pleegkinderen?

Pleegkinderen zijn gewone kinderen, tussen de 0 en 18 jaar. Het enige verschil met andere kinderen is dat zij niet meer, of gedeeltelijk, bij hun eigen ouders wonen. Net als bij andere ‘gewone’ kinderen, kunnen pleegkinderen ook een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben. Ook gedragsproblemen komen voor, vaak doordat zij veel traumatische ervaringen te verwerken hebben.

Waarom een pleeggezin?

In een pleeggezin worden pleegkinderen opgevangen, zodat zij een normaal leven kunnen leiden. Hier kunnen zij opgroeien en krijgen zij als het allemaal goed gaat de liefde en aandacht die zij nodig hebben. Op die manier is het mogelijk om traumatische ervaringen te verwerken. Zo kunnen zijn in de toekomst functioneren in de maatschappij en hun nare verleden een plekje geven.