De studielening
Geldzaken - Studeren

Jeetje wat is dat leren duur!

Betalen je ouders op de basisschool en de middelbare school nog wel jouw eigen bijdrage voor schoolreisjes, en andere schoolzaken, op de MBO/HBO komen er opeens nog meer kosten bij. Je moet je dan gaan verdiepen in een studielening.

De studielening

Op de middelbare school worden de kosten al wat hoger. Er komt vaak een laptop bij, en de schoolreisjes zijn ook een stuk verder dan de Efteling. Alhoewel dat dit jaar waarschijnlijk een online tour langs musea gaat worden. Ik kan mij er in elk geval nog niet op verheugen.

Zodra je van de middelbare school af gaat is het tijd voor de MBO of HBO. Het fijne is dan wel dat je gratis mag reizen door heel Nederland. Ik ga/ging regelmatig naar een vriendin in Eindhoven, of mijn nichtje in Friesland. Dat is dan best duur.
Wist je trouwens dat je nu voor maar 7.50 de hele dag met de NS kan rijden? Van 12 tot 18 jaar is dat. Zo ben ik al met een vriendin naar Amsterdam en Scheveningen geweest. Normaal had dat bijna 40 retour per keer gekost en nu dus maar 7.50. Echt aanrader.

Maar goed, de studielening. Doordat je nu wel voor schoolkosten moet betalen kun je een lening aanvragen. Het lijkt heel simpel en bijna gratis geld als je leest over de DUO lening, maar bedenk je dat een lening nooit gratis geld is. Hoe mooi ze het ook brengen.

Studielening of werken

Waarom de DUO lening?

Je wilt natuurlijk je studie kunnen betalen zonder er krom voor te moeten liggen. Met een studielening wordt alles uit een potje betaald zonder er moeite voor te moeten doen. WRONG! Je moet het echt allemaal terug betalen.

De rente (extra geld die je bovenop het geleende geld moet betalen als soort van dank je wel) veranderd jaarlijks, en kan best flink oplopen. Nu zitten wij hier gelukkig niet in de US waar je na 20 jaar nog niet klaar bent, maar sommige studenten lenen echt te veel. En dan zit je dus wel zolang aan je studieschuld vast.

Houd er rekening mee dat je misschien helemaal niet die topbaan krijgt. Een lening heeft gevolgen voor je BKR registratie (hier staan al je schulden netje op een rijtje). Dit betekent dat je misschien geen hypotheek kunt krijgen of andere leningen kunt afsluiten. Wist je dat een telefoon “kopen” bij je abonnement die je maandelijks betaald, ook een lening is? Het kan dus zomaar gebeuren dat de enige telefoon die jij meekrijgt een Huawei van €90 is. Of stel je hebt een krediet nodig voor jouw geniale idee? Je moet altijd eerst al je schulden en BKR registratie melden en dat kan dan negatief uitvallen voor je. Je kunt geld lenen berekenen en kijken hoeveel je nu zou kunnen lenen.

Werken naast je studie

Kunnen/willen je ouders de studie niet betalen, dan zul je moeten lenen. In de meeste gevallen is dit gewoon een feit. Vroeger was dit studiefinanciering, maar die hoefde je niet terug te betalen. Je kon hier dan ook van leven en je volledig focussen op je studie. Natuurlijk was dit niet foolproof dus nu is het een studielening.

Mijn ouders wijzen mij er echt op zij helpen waar mogelijk, maar dat ik zeker weten moet gaan werken. Niks vrijheid blijheid. Kijk dat klinkt natuurlijk lullig, maar dat is het echt niet. Zo hoef je veel minder te lenen en zit je niet later met mega veel schulden. Hoe minder je hoeft te lenen hoe beter.

Weet je al echt wat je wilt worden?

Heb je een mega talent, ben je ergens heel goed in, of wil je bijvoorbeeld bij defensie gaan werken dan kun je misschien een beurs krijgen. Er zijn bedrijven die dan de studiekosten en soms zelfs alle kosten op zich nemen. In ruil werk jij een aantal uur in de week voor ze, en ga je na je studie bij ze in dienst. Dit geeft jou een enorme vrijheid en rust, maar ook veel verantwoordelijkheid. Ik heb begrepen als je dan niet in dienst gaat of wat dan ook, dan wordt alles omgezet in een lening die je dan terug moet betalen. Dat is dan weer net zoiets als een studielening.

Toch wel iets om over na te denken? Wat heb jij gedaan? Of hoe ga jij het doen? Heb jij al over de studielening nagedacht?

Lees ook: Zodra je 18 wordt mag je dit allemaal zelf betalen!

Tips bij een studielening

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡ Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *