Gen-Z

Slimme tips voor je examenjaar

Het examenjaar is het laatste jaar van je middelbare schooltijd waar je al die jaren naartoe hebt gewerkt. Hoewel dit een heel leuk jaar is, is het vaak toch ook ontzettend stressvol voor veel leerlingen. Het is nu namelijk belangrijker dan ooit om goed je best te doen, zodat je aan het einde je examens kunt halen. Om je hierbij verder te helpen, zijn hier een aantal tips voor je examenjaar.

 

Heb je al je schoolspullen?

Zijn al je boeken binnen? Doet je rekenmachine het nog? Heb je de updates in je laptop al verwerkt voor dit jaar? Hoe zit het met je telefoon? Mochten je ouders ook nog stress geven over die hoge kosten, kijk dan even samen naar een sim only. Deze zijn in allerlei prijsklassen en zo kun je een hoop besparen. Het is ook nog eens 1 van de betere netwerken dus je hebt vrijwel altijd bereik. Gebruik gewoon de telefoon die je al hebt en laat die hele nieuwe gewoon even zitten tot je volgend jaar naar je vervolgopleiding gaat en daar stoer wilt doen. Deze mensen van nu zijn allang niet meer onder de indruk. 

 

De basis is oh zo belangrijk!

En dan heb ik het niet over je first day outfit, maar je gezondheid. Door stress en vermoeidheid vergeet je vaak te eten of ga je eerder snacken. Met het risico als een oma te klinken: denk aan je vitamines. Vitamines voor het examen zijn nodig bij concentratie en energie. En wees eerlijk je wilt toch niet zakken omdat je je vitamientjes bent vergeten? Naast je voeding kan een multivitamine bijvoorbeeld geen kwaad. 

 

Houd de stof bij

Dit is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je gedurende het examenjaar de leerstof een beetje bijhoudt, zal het voorbereiden voor je examens ook een stuk makkelijker gaan. Door gedurende het jaar de stof goed bij te houden, kan je voor de examens vooral focussen op het oefenen en herhalen, in plaats van dat je alle stof nog moet gaan doornemen.

 

Maak oefen examens

Als je goed voorbereid wilt zijn op je examens, is dit een van de beste dingen die je kunt doen. Door oude examens of oefen examens te maken, weet je wat er van je verwacht wordt tijdens het examen en weet je ook alvast hoe je ervoor staat. Wat beheers je al? Waar heb je nog wat moeite mee? Heb je misschien iets gemist bij het leren? Een ander voordeel van het maken van oefen examens is overigens dat er wel eens oude vragen herhaald worden, in een iets andere context natuurlijk, waardoor jij hier al meteen een voordeel hebt.

 

Begin op tijd

Ook deze tip is het voornemen van vrijwel iedere leerlingen, maar waar bijna niemand zich uiteindelijk ook aan houdt. Toch is het heel belangrijk om ruim op tijd te beginnen met leren. Studies hebben aangetoond dat het veel efficiënter is om de stof vaker te herhalen dan het is om lang achter elkaar te blokken. Door je leerwerk over een langere periode te verdelen, kan je veel relaxter leren en alles goed herhalen, waardoor je de stof ook écht goed zal kennen.

 

Koop examenbundels

Dit sluit een beetje aan bij een eerdere tip, maar kijk eens of je voor bepaalde vakken de examenbundels (of samenvattingen) kunt kopen. Hierin staan veel oefenopdrachten die je heel goed verder kunnen helpen. Ook zijn er genoeg samenvattingen te koop die heel goed van pas kunnen komen. Op deze manier heb je namelijk alle leerstof op 1 overzichtelijke plek en kan je vanuit hier gemakkelijk leren.

 

Maak een planning

Een planning maken is een ander voornemen waar leerlingen zich vaak niet aan houden, maar als je een goede planning maakt, moet dit toch goed te doen zijn. Door een planning te maken, heb je namelijk de kans om jezelf wat rust te geven. Als jij je namelijk aan je planning houdt, hoef je voor de rest niet zo te stressen of je genoeg leert of niet. Ook helpt het je om op tijd te beginnen en zo is het hele leerproces een stuk overzichtelijker.

 

Neem voldoende rust

Deze tip is belangrijk voor zowel tijdens je examenjaar als tijdens de examenperiode: zorg ervoor dat je voldoende rust neemt. Het kan al snel voorkomen dat je alleen maar bezig bent met de examens en met het stressen hiervoor, maar dit kan vaak juist averechts werken. Zorg ervoor dat je altijd genoeg vrije tijd voor jezelf vrijmaakt. Desnoods plan je een uur vrije tijd in bij je planning iedere dag. Het belangrijkste is dat je zo nu en dan even rust neemt, zodat je hersenen zich daarna weer kunnen concentreren op de leerstof.

Succes mensen

 

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡ Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *