Dit zijn de pronouns

Op TikTok is het gesprek van de dag: wat zijn pronouns. In Amerika werd een jongen zelfs uit een game gekickt omdat hij het even niet wist. Omdat het ook hier steeds meer gebruikt wordt, wil ik jullie graag informeren over pronouns en wat de afkorting LBQTIA+ betekent.

Wat zijn pronouns?

Pronouns zijn voornaamwoorden die worden gebruikt om naar iemand te verwijzen. Voorbeelden hiervan zijn “hij”, “zij” en “hen”. Het gebruik van juiste pronouns is erg belangrijk om respect te tonen voor ieders genderidentiteit. 

Er zijn verschillende soorten pronouns waaronder de bekende “hij” en “zij”, maar ook genderneutrale voornaamwoorden zoals “hen”, “die” en “henne”. Het gebruik van deze pronouns is vaak onderdeel van een breder debat over genderidentiteit en non-binaire personen.

LBQTIA+ staat voor: 

Dit brengt ons bij de afkorting LBQTIA+. LBQTIA+ staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer/Questioning, Intersex, Asexual, en de + staat voor alle andere seksuele oriëntaties en genderidentiteiten die ook belangrijk zijn in onze maatschappij. De vraag wat zijn pronouns komt vooral uit de hetero en oudere generatie. Maar ook de jongeren uit kleinere steden en dorpen zijn vaak minder bekend met alle termen. In de LBQTIA+ community is het veel gebruikelijker.

wat zijn pronouns en bij wie gebruik je welke pronouns.

Waar staan de letters LBQTIA+ voor dan?

– Lesbian is een term die gebruikt wordt om vrouwen te beschrijven die romantisch en/of seksueel aangetrokken zijn tot andere vrouwen.

– Gay kan worden gebruikt om mannen te beschrijven die romantisch en/of seksueel aangetrokken zijn tot andere mannen. Het wordt ook gebruikt als een overkoepelende term voor de hele LGBTQIA+ gemeenschap.

– Bisexual wordt gebruikt om mensen te beschrijven die romantisch en/of seksueel aangetrokken zijn tot mensen van zowel hetzelfde als het andere geslacht.

– Transgender zijn mensen die zich niet comfortabel voelen met het geslacht dat hen bij de geboorte is toegewezen. Transgender personen willen hun genderidentiteit, uiterlijk of gedrag veranderen om beter overeen te komen met het gender waarin zij zich thuis voelen.

– Queer/Questioning (Q) is een term die gebruikt wordt om mensen te beschrijven die zich niet identificeren als heteroseksueel en/of cisgender. ‘Questioning’ betekent twijfelend, wat inhoudt dat deze personen nog niet zeker zijn van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

– Intersex betekent dat een persoon fysieke kenmerken heeft die traditioneel worden geassocieerd met zowel mannelijk als vrouwelijk geslacht. Intersekse personen worden geboren met geslachtskenmerken die niet overeenkomen met de typische definities van mannelijk en vrouwelijk.

– Asexual wordt gebruikt om mensen te beschrijven die geen seksuele aantrekking voelen tot anderen. Aseksuele mensen hebben mogelijk wel romantische gevoelens of zijn in een romantische relatie.

– Non-binary verwijst naar genderidentiteiten die buiten de typische man-vrouw dichotomie vallen. Non-binaire mensen identificeren zich niet als uitsluitend man of vrouw en hebben vaak hun eigen specifieke genderidentiteit.

Ik hoop dat je nu wat meer weet over de pronouns en LBQTIA+.

Bedankt voor het lezen van mijn blog!

Geschreven door

Sam

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡
Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl