Huiswerk plannen - zo doe je het goed

Tips om makkelijker huiswerk te maken

Weet je nog wel welke toets op welke dag is of wanneer je die ene opdracht moet inleveren? Hoor jij ook steeds om je heen iedereen praten over die deadlines en ben je blij dat zij je er aan herinneren? Stel jij alles het liefst zoveel mogelijk uit en kijk je dan als een berg tegen alles op wat je bij elkaar opgestapeld hebt? Herken je jezelf in het bovenstaande stukje dan is mijn advies; plan je huiswerk!

 

Tip 1: koop een goede planner

Ik weet het, wie koopt er nu buiten de brugklas om nog een agenda? Je kunt tenslotte alles in je telefoon zetten. Maar trust me een planner is toch wel handig. Ik kreeg een hele grote Purpuz planner. Dit ding is echt huge. Je zet al je doelen en plannen erin. Als je dan even vergeet waarom je ook al weer zo hard werkt en niet even een vriendin gaat bellen, staat dat groot zwart op wit. Dat helpt echt bij je focus.

Ik heb nu mijn huiswerk erin staan. Het staat ook wel in Magister, maar soms heb ik voor stage ook andere dingen en dan is het handig het gewoon bij te houden. Ook hou ik ervan dat je er een dikke streep doorheen kunt zetten als je klaar bent. Voelt het meer af ofzo. Ik zet mijn afspraken (de laatste tijd wat vaker met de dokter vanwege depressie en migraine) met de dokter erin zodat ik niet zoals altijd 10 afspraken tegelijk maak en ik mensen moet afbellen. 

De Purpuz planner is mijn eerste grote stap naar straks werken met planners en deadlines. Zo ben ik de rest dan alvast een stapje voor.

Plan je huiswerk

Het klinkt als veel werk, maar geloof me dat valt reuze mee en je wint er juist tijd mee.  Dus plan je huiswerk!
Koop een agenda of nog beter, een planner! Ga hier even een momentje voor zitten en vul dit in voor de komende 2 weken. Plan je huiswerk in, je in te leveren opdrachten en zet ook examens en toetsen op de langere termijn er alvast in zodat je hier rekening mee kan houden. Heb je de ene week veel toetsen staan, verspreid de voorbereiding hiervan dan, zodat je jezelf niet dagenlang hoeft op te sluiten omdat je het allemaal nog moet doen.

Hak alles in stukjes

Als je een heel boek in 1x moet leren kost dit je heel veel tijd en is de kans dat je alles onthoud is erg klein. Maar hak je het in hoofdstukken dan kun je steeds een stukje lezen en blijft het te doen. Je moet er alleen wat eerder mee beginnen om het boek uit te lezen. Zo moet je plannen ook zien.
Hak je leerstof in stukjes en pak er steeds een stukje van. Zo hoef je niet uren achter elkaar verplicht te zitten maar plan je je leermomenten in.

Pas het plannen aan op jezelf

Merk je dat een maandplanning of juist een weekplanning toch beter voor jou werkt?
Doe dit dan gewoon en vind hierin je eigen weg, iedereen werkt namelijk op een eigen manier. Maar pak het wel aan en blijf vooruit plannen.  Het klinkt cliché maar plannen is echt de sleutel tot succes. Je houdt er zoveel meer tijd mee over , dat willen we toch allemaal wel?

Lukt het allemaal niet?

Waar veel van ons fout op gaan is dat we te lang blijven hangen. Stel bijvoorbeeld je moet een opdracht maken voor Engels maar je komt er niet uit welke nou precies, of met het online of in het boek? En soms ben je dan 2 uur bezig en moet je al je andere vakken nog. Doe dan eerst alles wat je wel weet en snapt, en daarna wat je niet snapt. Mocht je dan echt geen zin of tijd meer hebben, heb je in ieder geval de rest af en niet helemaal niets.

 

Plan je huiswerk

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.