In de afgelopen 2 jaar is het leven aanzienlijk duurder geworden. Dit merk je –zelfs als tiener – hoogstwaarschijnlijk ook al. Boodschappen zijn duurder geworden, kleding is duurder geworden en je bent ook meer geld aan de sportschool kwijt. Voldoende reden om het komende jaar eens echt geld te besparen.

Maak een overzicht van je uitgaven

Heb je de wens om in het komende jaar veel geld te besparen? Dan moet je eerst inzichtelijk krijgen waar je geld naartoe gaat. Je zou daarom een overzicht van je uitgaven moeten maken.

Het is raadzaam om je uitgaven in categorieën onder te verdelen. Denk hierbij aan een onmisbare categorie; dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor huisvesting en boodschappen. Maak ook een categorie ‘Uitgaan’. Alle drankjes die je in een café of discotheek koopt, kun je onder deze categorie zetten.

Door met categorieën te werken, krijg je het gewenste overzicht. Ook krijg je inzicht in de zaken waar je veel geld op kunt besparen.

Bijkomende tip: kijk ook eens naar je inkomsten. Wellicht kun je met een side hustle meer geld per maand verdienen.

Geld te besparen

Kies de goedkoopste zorgverzekering uit

Als je 18 jaar of ouder bent, moet je verplicht een zorgverzekering afsluiten. Het gaat hierbij alleen om de basisverzekering. Eventueel aanvullende dekkingen zijn niet verplicht, maar kunnen wel handig zijn.

Het verstandigste is om voor de goedkoopste basisverzekering te gaan. De basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar gelijk, maar dat geldt niet voor de premie van de basisverzekering. Kies dus goed voor de goedkoopste variant en bespaar daar het nodige geld mee.

Bijkomende tip: let niet alleen op de grote namen, maar ook op de minder bekende namen. Onder meer bij Vinkvink, zie https://www.vinkvink.nl/, vind je een zeer scherpe deal.

Voorkom impulsaankopen

Veel mensen doen de nodige impulsaankopen. Dit zijn aankopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Ook zijn dit veelal aankopen waar je achteraf niet al te blij mee bent. Het is daarom belangrijk/verstandig om deze aankopen te voorkomen.

Zonder dat je het doorhebt, kosten deze impulsaankopen veel geld. Ga maar eens na hoe vaak je een koffie to go haalt. Wat kost dit je per koffie? De totale kosten lopen per jaar aanzienlijk op in dit voorbeeld. Voorkom deze aankopen daarom zo veel als mogelijk!

Koop niet elke maand nieuwe kleding

Het is echt niet nodig om elke maand nieuwe kleding te kopen. Je kunt best jarenlang met een trui of met een paar schoenen doen. Door bijvoorbeeld één keer per seizoen kleding te kopen, hou je de totale kosten lekker laag. Dit komt bovendien het milieu ten goede. Met het oog op duurzaamheid is het ook niet verstandig om elke maand nieuwe kleding te kopen.

Zeg abonnementen op

Je zou ook eens na moeten gaan hoeveel abonnementen je hebt lopen. Hoeveel van deze abonnementen zijn echt onmisbaar? En hoeveel geld kun je besparen door deze abonnementen op te zeggen? Dit zijn vragen waar je even goed naar moet kijken. Hiermee kun je namelijk veel geld besparen.

Geschreven door

Sam

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡
Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl