vegan worden als tiener

Vegan worden kan voelen als een grote stap. Veganisme gaat niet alleen over het vermijden van vlees, maar ook over het uitsluiten van alle dierlijke producten, zoals eieren, zuivel en honing. Maar met de juiste informatie en een beetje voorbereiding, kan het heel gemakkelijk zijn om de overstap te maken. Hier zijn enkele tips en tricks om je te helpen bij het vegan worden.

1. Leer over vegan worden

Voordat je beslist dat je vegan worden wilt, is het belangrijk om jezelf te informeren over wat veganisme inhoudt en waarom mensen ervoor kiezen om veganist te worden. 

Lees boeken, bekijk documentaires en onderzoek online om meer te weten te komen over de impact van de vlees- en zuivelindustrie op dieren, het milieu en de menselijke gezondheid.

2. Eet gevarieerd

Een van de grootste zorgen van mensen die vegan worden, is dat ze niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar als je gevarieerd eet, kun je alle voedingsstoffen binnenkrijgen die je nodig hebt. 

Eet een mix van fruit, groenten, granen, peulvruchten en noten. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, ijzer, calcium en vitamine B12 binnenkrijgt, aangezien dit vaak moeilijk te vinden is in een veganistisch dieet. De juiste supplementen nemen is wel echt heel belangrijk en je kunt niet zonder.

Je kunt ook beginnen door vaker een vegan keuze te maken. Daarna schrap je bijvoorbeeld al het vlees, dan de vis, dan de eieren en zo ga je stapje voor stapje richting het vegan worden. 

3. Plan je maaltijden vooruit

Een goede planning kan het vegan worden een stuk makkelijker maken. Maak een lijst van veganistische gerechten die je lekker vindt en die je makkelijk kunt maken. Plan je maaltijden vooruit en bereid indien mogelijk maaltijden vooruit, zodat je altijd een veganistische maaltijd bij de hand hebt.

Ik wil vegan worden handige tips en tricks!

4. Kies voor veganistische alternatieven

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel veganistische alternatieven beschikbaar voor bijna alle soorten voedsel, van vleesvervangers tot veganistische zuivelproducten. Als je bijvoorbeeld kaas mist, probeer dan een veganistische kaasvervanger. Als je gewend bent aan yoghurt bij het ontbijt, probeer dan eens een veganistische yoghurt.

5. Praat over het vegan worden

Als veganist kan het soms moeilijk zijn om uit eten te gaan of om te gaan met vrienden en familie die niet veganistisch eten. Maar door open en communicatief te zijn, kun je het gemakkelijker maken om veganistisch te blijven. 

Vertel mensen dat je veganist bent en leg uit waarom het belangrijk voor je is. Vraag om veganistische opties op het menu als je uit eten gaat en neem je eigen veganistische snacks mee als je op pad gaat.

Waarom wil je vegan worden?

Er zijn veel redenen waarom mensen vegan worden. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen:

1. Ethiek en dierenwelzijn: veel mensen willen vegan worden omdat ze niet willen bijdragen aan de dierenindustrie. Ze zijn tegen dierenleed en vinden het onethisch om dieren te doden voor voedsel of om ze te gebruiken voor andere producten.

2. Milieu: de vlees- en zuivelindustrie heeft een grote impact op het milieu, met name op de uitstoot van broeikasgassen en de ontbossing voor de productie van veevoer. Door veganistisch te worden, kunnen mensen hun ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan het verminderen van de klimaatverandering.

3. Gezondheid: er is veel wetenschappelijk bewijs dat een plantaardig dieet gezondheidsvoordelen kan bieden, zoals het verminderen van het risico op hartaandoeningen, kanker, diabetes en obesitas. Vegan worden kan ook leiden tot een verhoogde energie, een betere huid en een verbeterde spijsvertering.

4. Spirituele en filosofische overtuigingen: sommige mensen kiezen voor veganisme vanuit spirituele of filosofische overtuigingen. Bijvoorbeeld, sommige religies promoten vegetarisme of veganisme als onderdeel van hun leer.

Kortom, vegan worden is een levensstijl die veel voordelen kan bieden, zowel voor de dieren, het milieu als voor je eigen gezondheid en welzijn.

Hier zijn 30 vegan maaltijd suggesties die gemakkelijk te maken en lekker zijn:

 1. pizza met groenten en veganistische kaas
 2. groenten, zoals zoete aardappelen, wortelen en broccoli, geserveerd met quinoa
 3. chili met bonen, groenten en rijst
 4. quesadilla’s met veganistische kaas en groenten
 5. spaghetti met tomatensaus en gehaktballen gemaakt van plantaardige eiwitten
 6. burrito’s met zwarte bonen, rijst, guacamole en salsa
 7. sushi rollen met avocado en groenten
 8. curry met bloemkool, zoete aardappel en kokos room
 9. fajita’s met champignons, paprika’s en uien
 10. hamburgers met plantaardige burgers, sla en tomaten (probeer die van Jumbo eigen merk, beyond burgers smaken naar hoe hondenvoer ruikt haha)
 11. taco’s met gebakken tofu, sla en guacamole
 12. gebakken aardappelen met bonen en groenten
 13. chili fries met veganistische kaas en bonen
 14. lasagne met groenten en veganistische kaas
 15. Veganistische noedelsalade met groenten en tofu
 16. risotto met champignons en erwten
 17. aardappel gratin met groenten en veganistische kaas
 18. quinoa salade met groenten en noten
 19. spaghetti carbonara met veganistische spekjes en sojaroom
 20. wok met groenten en tofu
 21. loempia’s met groenten en tofu
 22. falafel met hummus en groenten
 23. noodle soep met groenten en tofu
 24. pannenkoeken met fruit en ahornsiroop
 25. gebakken rijst met groenten en tofu
 26. broccolisoep met croutons
 27. pad thai met tofu en groenten
 28. taco salade met bonen, groenten en veganistische kaas
 29. spinazie quiche met tofu en groenten
 30. gevulde paprika’s met rijst en groenten

Hopelijk bieden deze suggesties wat inspiratie voor een lekkere vegan maaltijd!

Door deze tips naar vegan worden te volgen, kun je gemakkelijker de overstap maken. Vergeet niet dat als je wel een keertje iets niet vegan eet of drinkt, dat het kan gebeuren. Het maakt je niet slecht. 

Geschreven door

Sam

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡
Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl