Gen-Z

Hoe bouw je een goede band op met je hond?

Hebben jullie thuis een hond? Of het nu het idee van jou of van je ouder(s) was om een hond te nemen: natuurlijk wil je een goede band opbouwen met je lieve huisdier! En er zijn verschillende dingen die daarbij helpen. Lees je mee voor tips?

Hond uitlaten

Het moet meerdere keren per dag gebeuren: de hond uitlaten. Zie het niet als een ‘moetje’, maar maak er juist iets leuks van. Ook als het slecht weer is buiten! Je hond vindt het immers heerlijk om op pad te gaan. En zo bouw je een goede band op met je hond. Bevestig de riem aan de halsband hond en ga er samen op uit.

Kies bijvoorbeeld een mooie route uit om samen met de hond te lopen. De ene keer kun je de hond wat korter uitlaten, de andere keer juist weer langer. Het is natuurlijk ook maar net hoeveel tijd jij vrij hebt, tussen het maken van je huiswerk en het uitvoeren van je andere to do’s door. Maar vergeet niet dat het uitlaten van de hond ook een ideale manier is om even te ontspannen – juist als je aan het blokken bent voor een toets.

Overladen met liefde

Je kunt de meeste honden overladen met liefde en aandacht! Uitlaten, spelen, knuffelen, trainen: het versterkt de band die jullie samen hebben. Zodra je wat tijd vrij hebt, kun je die dus aan je trouwe viervoeter besteden. Al helemaal als je daar zelf ook gelukkig van wordt! Geef je hond ook dagelijks de favoriete hondenbrokken. Naast de essentiële voeding, kun je de hond af en toe verwennen met een lekkere snack. Verzorg je hond, door het dier te wassen of de vacht te borstelen. Ook spelen met de hond is een groot feest. Apporteren, touwtrekken of behendigheidsspelletjes: honden zijn er dol op. Je kunt ook snoepjes verstoppen of verstoppertje spelen met je hond. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden!

Hond begrijpen

Breng niet alleen veel tijd door met je hond, maar probeer het dier ook echt te begrijpen. Dit maakt jullie band namelijk next level. Je kunt veel opzoeken over het gedrag van honden. Leer op die manier de lichaamstaal van je huisdier te snappen. Natuurlijk kan een hond niet praten, maar juist met lichaamstaal maken dieren een heleboel duidelijk. Maar dan moet je dus maar net even weten wat die signalen betekenen! Wat probeert je hond je te vertellen? Jij kunt vervolgens weer reageren op deze signalen.

Vertrouwen opbouwen

Stukje bij beetje bouw je een vertrouwensband op met een hond. Als de hond nieuw is in het gezin, kan het best zo zijn dat jullie nog wat aan elkaar moeten wennen. Dat is ook helemaal niet erg! Wees geduldig en begripvol tegenover je hond. De hond zal dit dan ook met jou zijn. Als baasje kun je juist voorspelbaar gedrag vertonen. Zo weet de hond beter waar hij aan toe is. Routine aanhouden helpt hier trouwens ook bij. Laat de hond op vaste tijden eten, spelen, slapen en bewegen. En doorbreek dit patroon niet zomaar. Ligt je hond lekker te slapen? Maak het dier dan niet zomaar wakker. Een hond heeft immers rust nodig – meer nog dan een mens dat heeft.

Tijd doorbrengen

Als je thuis woont, is het natuurlijk makkelijk om veel tijd met de hond door te brengen. Maar toch kan het er zomaar bij inschieten, op de momenten dat je druk bent. Probeer hier toch ruimte voor vrij te maken. Al is het maar een kwartiertje! En ga je op een gegeven moment uit huis, bijvoorbeeld als je gaat studeren? Op de momenten dat je je hond weer ziet, kun je het dier overladen met liefde. Misschien is het een idee om af en toe op de hond te passen, in de vakantieperiodes bijvoorbeeld. Zo blijft jullie band sterk en hecht.

De band die je met een hond opbouwt, is heel bijzonder. Zeker als je echt veel tijd vrijmaakt voor het dier. Het kan zelfs je beste vriend zijn! We hopen dat deze tips je hebben geïnspireerd.

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡ Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *