Als jongere heb je misschien minder vrees voor het coronavirus dan oudere mensen. Dat is niet geheel onterecht, want de statistieken wijzen uit de meeste mensen die ernstig ziek worden of overlijden door het coronavirus al wat ouder zijn. Dat betekent dat andere, oudere mensen in jouw omgeving een groter risico lopen dan jij. Tegelijkertijd kun jij wel een rol hebben in het verspreiden van het coronavirus naar deze mensen, omdat kinderen en jongeren notoire verspreiders blijken te zijn. Dat komt grotendeels door het feit dat je met veel anderen tegelijkertijd naar school gaat. Wat kun jij doen om de mensen in jouw omgeving te beschermen tegen corona?

Anderhalve meter serieus nemen

Anderhalve meter afstand moeten houden van je vrienden, leraren en andere mensen die je ontmoet in je dagelijkse leven is niet leuk. Het is ongemakkelijk en ongezellig. Maar het helpt wel om de kans te verkleinen dat je besmet wordt of een besmetting overdraagt. Neem die anderhalve meter daarom serieus en let goed op dat anderen ook afstand van jou houden.

Vaak de handen desinfecteren

In het algemeen worden veel besmettingen met de handen overgedragen. Dat is ook niet onlogisch. Mensen zitten met hun handen aan hun gezicht of hoesten in hun handen. Vervolgens raken ze van alles aan, van deurklinken en kranen tot producten in de supermarkt. Zo kun je dus indirect besmet raken omdat je zaken aanraakt en vervolgens zelf weer je gezicht aanraakt. Daarom is het belangrijk om regelmatig je handen te desinfecteren en uitgebreid te wassen. Vraag je ouders of ze een klein flesje desinfectiegel voor je kunnen kopen dat je gedurende de dag kunt meenemen en gebruiken.

Corona jongeren

Zelftesten gebruiken

Ben je in aanraking geweest met iemand die besmet blijkt te zijn met het coronavirus? Of heb je zelf klachten die verband zouden kunnen houden met een coronabesmetting? Dan is het verstandig om jezelf zo snel mogelijk te (laten) testen. Dat kan in een teststraat, maar daar moet je vaak best een eindje voor reizen en als je geen auto tot je beschikking hebt is dat best ingewikkeld. Laat je ouders een aantal zelftesten kopen, zodat je jezelf altijd kunt testen om te kijken of je besmet bent of niet.

 

Raak je helaas toch besmet met het coronavirus? Ga dan ook daadwerkelijk in quarantaine. Dat is bepaald niet leuk om te moeten doen, maar het is de enige manier waarop je je omgeving dan kunt beschermen tegen een coronabesmetting. 

Geschreven door

Sam

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡
Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl