Studeren

Ga je voor het eerst studeren? 5 tips waar je rekening mee moet houden

Na het afronden van de middelbare school start voor veel jongeren een nieuwe fase in hun leven: studeren. Misschien ga je voor het eerst op kamers, heb je je nog nooit eerder hoeven inschrijven voor vakken of weet je niet precies hoe je alles financieel moet regelen. In deze blog geven we je 5 tips waar je rekening mee moet houden als je voor het eerst gaat studeren. Zo start jij goed en zonder gedoe je studentenleven.

Registreer je op tijd bij de hogeschool of universiteit

Voordat je start met je studie, moet je je aanmelden bij de hogeschool of universiteit waar je wil studeren. Zorg dat je dit op tijd doet en lees de voorwaarden goed door. Vaak moet je bijvoorbeeld voor specifieke data zijn aangemeld om aan bepaalde vakken te volgen. Zorg dat je dit op een rijtje hebt voordat je je inschrijft voor de studie.

Maak een realistisch financieel plan

Als student krijg je vaak te maken met kosten waar je niet direct rekening mee kan houden. Zoals reis- en boekkosten, inschrijfgeld, zorgverzekering afsluiten 18 jaar en huur voor je kamer. Maak voordat je gaat studeren een realistisch financieel plan. Op deze manier bepaal je voor jezelf of de studie binnen jouw budget past. Later in deze blog geven we meer informatie over het afsluiten van een zorgverzekering.

Zoek op tijd een geschikte kamer

Waarschijnlijk wil je al je gaat studeren in de stad wonen waar je studeert. Als dit het geval is, is het slim om op tijd te gaan zoeken naar een geschikte kamer. Zeker als je gaat studeren in een drukke studentenstad, neemt dit veel tijd in beslag. Zeker in de huidige tijd, waar het niet zo makkelijk is om een fijne kamer te vinden. 

Ga je voor het eerst studeren? 5 tips waar je rekening mee moet houden

Blijf in contact met medestudenten

Het studentenleven is soms eenzaam als je veel met je neus in de boeken zit. Zeker als je nieuw bent in de stad en nog niet veel mensen kent. Zoek daarom actief contact met medestudenten en neem deel aan studie-gerelateerde activiteiten zoals borrels en uitjes. Dit helpt je om je sneller thuis te voelen in je nieuwe omgeving.

Afsluiten van een zorgverzekering als je 18 bent

Als je 18 jaar bent geworden, ben je in Nederland wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit geldt ook als je gaat studeren en 18 jaar bent. Sommige studenten denken dat ze op de zorgverzekering van hun ouders blijven meeverzekerd. Dit is vaak niet het geval. Als je gaat studeren en op jezelf gaat wonen, heb je een eigen zorgverzekering nodig. Met het afsluiten van een zorgverzekering voor studenten, zoals bij VinkVink, bespaar je geld. Er zijn veel aanbieders van zorgverzekeringen voor studenten, dus vergelijk de verschillende aanbieders goed met elkaar. 

Hopelijk heb je iets aan onze tips en kun je goed voorbereid starten met je studie!

lees ook 5 praktische en gezellige tips als je op kamers gaat

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡ Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *