examens op het vmbo

Het is weer die tijd van het jaar waarin we allemaal gestrest zijn en onze hoofden in de boeken hebben begraven. Juist ja, het is tijd voor de examens op het VMBO! Maar maak je geen zorgen, ik heb hier een paar handige tips om je te helpen bij het studeren.Daar gaan we dan! De examens op het VMBO zijn officieel begonnen!

1. Plan je tijd goed in ook voor de examens op het VMBO!

Een goede planning is het halve werk. Plan je studietijd dus goed in. Maak een overzichtelijke planning zodat je weet welk vak je op welk moment gaat studeren. Zo voorkom je dat je op het laatste moment nog alles moet leren.

2. Maak een samenvatting

Een samenvatting maken van de stof voor de examens op het VMBO die je moet leren kan enorm helpen. Door de belangrijkste punten op een rijtje te zetten, krijg je een beter overzicht van de stof. Het is ook handig om deze samenvatting later weer te gebruiken als je gaat herhalen. Je kunt ook samenvattingen online bestellen, die helpen ook goed.

3. Zorg voor genoeg slaap

Een goede nachtrust is belangrijk voor je concentratie. Zorg er dus voor dat je genoeg slaapt, zodat je fris en fruitig aan je studie kunt beginnen.

4. Maak het leuk

Studeren hoeft niet saai te zijn. Maak het leuk voor jezelf door bijvoorbeeld te studeren met vrienden of muziek te luisteren tijdens het studeren.

5. Gebruik kleuren en afbeeldingen

Kleuren en afbeeldingen kunnen helpen bij het onthouden van informatie. Gebruik daarom verschillende kleuren in je samenvatting of maak tekeningen om de stof beter te begrijpen. Lees hier nog meer tips om te leren voor de examens op het VMBO!

6. Beloon jezelf

Beloon jezelf na het studeren. Bijvoorbeeld door een aflevering van je favoriete serie te kijken of een lekker tussendoortje te eten. Zo hou je het studeren leuk en gemotiveerd.

7. Vraag om hulp

Als je iets niet begrijpt, vraag dan om hulp. Bijvoorbeeld aan je docent of aan een vriend die het wel begrijpt. Samen kom je er altijd uit.

8. Maak oefenopgaven

Oefening baart kunst, dus maak oefenopgaven om de stof beter te begrijpen. Zo weet je waar je nog moeite mee hebt en kun je gerichter studeren.

9. Vermijd afleidingen

Zorg ervoor dat je geen afleidingen hebt tijdens het studeren. Leg je telefoon weg en zet de televisie uit. Zo kun je je beter concentreren op de stof.

10. Eet gezond

Een gezonde voeding is belangrijk voor je concentratie en energie. Eet daarom gezonde tussendoortjes zoals fruit of groente tijdens het studeren.

11. Maak aantekeningen

Maak aantekeningen van de stof die je moet leren. Het opschrijven van de informatie kan helpen bij het onthouden van de stof. Lees hier handige tips om een verslag te schrijven.

12. Beweeg voldoende

Beweeg voldoende tijdens het studeren. Ga bijvoorbeeld even een stukje wandelen of fietsen om je hoofd leeg te maken. Lekker fanatiek sporten helpt echt om ruimte te maken in je koppie om alle leerstof binnen te laten. Ook goed tegen frustratie als het allemaal even niet wilt lukken.

13. Neem pauzes

Neem regelmatig pauzes tijdens het studeren. Zo voorkom je dat je oververmoeid raakt en kun je beter geconcentreerd blijven.

14. Blijf positief

Blijf positief en geloof in jezelf. Je kunt het! Je hebt er al 3 jaar opzitten voor je begon aan je examens op het VMBO, deze laatste weken sluiten het af. Houd 3 maanden geen school in gedachten om je er doorheen te helpen.

15. Relax een beetje

Ontspan na het studeren. Ga bijvoorbeeld even gamen of lekker je make-up doen. Een uurtje sporten is ook fijn, dan heb je genoeg rust in het lichaam om beter te kunnen leren. Zo kun je je batterij weer opladen voor de volgende studiemomenten.

Dit waren mijn tips voor het studeren voor examens op het VMBO. Hopelijk heb je er iets aan gehad. Succes met studeren en vergeet niet om ook te genieten van deze tijd. Voor je het weet is het voorbij en kun je lekker genieten van je vakantie!
PS I love you.

Geschreven door

Sam

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡
Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl