eerste scooter
Studeren

16 jaar | je eerste scooter en je mag beginnen met rijles!

YES!!! Met 16 jaar mag je eindelijk op je eerste scooter rijden! En we mogen beginnen met rijles… Ik heb er nu al zin in!

Ik heb altijd al willen rijden. Ik was zo klaar met die fiets! Mijn school is ook best ver van huis, en ik moest dus elke dag een half uur heen en weer fietsen. Ook mijn bijbaantje is elke keer weer een stuk fietsen. Maar nu heb ik dan eindelijk een brommer. Ook begin ik meteen met de theorie voor het autorijbewijs. Nu zit ik nog helemaal in die theorie modus, dus dat lijkt mij gewoon makkelijker. En ook al ben ik super blij met mijn scootertje, ik wil nog veel liever straks in de auto stappen en wegrijden! Een scooter geeft al heel veel vrijheid, maar een auto natuurlijk nog meer, helemaal als het zo koud is als vandaag!

Theorie examen

Vanaf de leeftijd van 15,5 jaar kun je voor je theorie examen voor een scooter. Het theorie examen word gegeven bij het CBR. Het is belangrijk goed te leren voor je examen want het is natuurlijk zonde van het geld en tijd als je het examen niet haalt. Je kunt het theorie examen oefenen via een boek maar het kan ook online of via een cursus.

Je kunt met 16.5 ook al vast beginnen met het theorie examen oefenen voor je rijbewijs. Als je namelijk eenmaal bezig bent zit je in het ritme. En je kunt met 17 jaar examen doen voor de theorie. Dan heb je dat maar vast toch?

Praktijk examen

Bij sommige rijscholen kun je het scooter praktijk examen in 1 dag halen. Vaak krijg je eerst 4 uur les en daarna direct het praktijk examen. Vind je het fijner om er iets langer over te doen kan dat natuurlijk ook. Het is belangrijk om een rijschool uit te zoeken die bij jou past.
Met autorijden mag je dus ook al beginnen als je 16.5 bent. Vanaf 17.5 mag je afrijden. Dus je hebt dan ruim een jaar de tijd om het echt goed te leren. Handig is als je dan al een scooter hebt, dan ben je namelijk al lekker bezig in het verkeer. Dat maakt het autorijden een stuk makkelijker.

Eerste scooter kopen

Je hebt natuurlijk ook een scooter nodig, anders heb je helemaal niks aan je rijbewijs. Je kunt een scooter aanschaffen uit de winkel maar op marktplaats is er ook een groot aanbod in scooters. Ga met je ouders/verzorgers kijken naar een geschikte scooter. Wil je liever een snor scooter of een brom scooter? Let erop dat je niet de eerste scooter gaat kopen! Er is een groot aanbod aan scooters en ik durf te wedden dat wanner je een beetje geduld hebt je jou’n droomscooter tegenkomt.

Hoe mijn scooterrijbewijs verliep

Ik had mijn scooter al gekocht voordat ik mijn rijbewijs had. Het duurde een tijdje voordat ik bij het CBR terecht kon en ben op marktplaats naar scooters gaan kijken.  Ik had een paar eisen waaraan mijn scooter moest voldoen en dat waren: ROZE , 4takt (is zuiniger) en graag een retro model.

Hoe verliep jouw theorie examen? Heb je al gedaan? Of wanneer mag jij?

2 Comments on “16 jaar | je eerste scooter en je mag beginnen met rijles!

  1. Toen ik zestien werd, heb ik ook meteen mijn scooterrijbewijs gehaald. Toen ik mijn examens haalde kon ik niet meer wachten om te gaan rijden. Nu ik een autorijbewijs heb, rijd ik niet zo vaak meer op mijn scooter. Toch heb ik goede herinneringen aan mijn tienertijd!

  2. Ik kon ook niet wachten tot ik mijn scooterrijbewijs had. Gelukkig was ik al vroeg begonnen met het leren van de theorie. Mijn scooter had ik voor mijn verjaardag gekregen dus dat was een extra motivatie om mijn rijbewijs snel te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *