Iedereen kan wel wat hulp bij het solliciteren gebruiken. Je bent nerveus, niet goed voorbereid of het is zelfs de eerste keer dat je op gesprek gaat.
Hulp bij het solliciteren
Je eerste sollicitatiegesprek kan best spannend zijn. Het kan makkelijk zijn om jezelf te laten ontmoedigen en te denken dat je geen kans maakt op de baan, vooral als je onzeker bent over je gebrek aan werkervaring.
Maar onthoud, de manier waarop je jezelf presenteert is vaak net zo belangrijk als je ervaring of vaardigheden. Het is de eerste indruk die je maakt, en dit kan het verschil maken tussen wel of niet aangenomen worden. Vandaar deze hulp bij het solliciteren.
Maar wat betekent het nu precies om jezelf goed te presenteren tijdens een sollicitatie?
Het draait allemaal om professionaliteit en het hebben van een positieve houding. Hieronder leggen we uit welke stappen je kunt nemen om jezelf tijdens een sollicitatiegesprek op de best mogelijke manier te presenteren.
1. Draag gepaste kleding
Gepaste kleding dragen is een belangrijke manier om jezelf professioneel te presenteren. Zorg ervoor dat je kleding netjes, en ieder geval schoon is en past bij de baan waar je op solliciteert. Denk bijvoorbeeld aan een nette blouse of overhemd met een broek of rok bij een kantoorbaan. Vermijd het dragen van te casual kleding zoals trainingspakken of vieze sneakers. Tip! Bij Mango heb je echt mooie jasjes die je ook op andere dagen aankunt! En ze hebben een heren collectie als je als jongen geen idee hebt wat je aan moet!
2. Wees op tijd
Het is belangrijk om op tijd te komen voor je sollicitatiegesprek. Dit laat zien dat je de baan serieus neemt en het respect hebt voor de tijd van de interviewer. Als je per ongeluk te laat komt, laat het dan weten en verontschuldig jezelf.
3. Wees zelfverzekerd
Je houding tijdens een sollicitatiegesprek kan veelzeggend zijn over wie je bent als persoon. Wees zelfverzekerd en straal positieve energie uit, waardoor de interviewer jou als iemand ziet die klaar is om de uitdaging van de baan aan te gaan.
4. Gebruik geschikte communicatie
Het is belangrijk om respectvol te communiceren tijdens je sollicitatiegesprek en om duidelijke antwoorden te geven op de gestelde vragen. Vermijd het gebruik van straattaal en zorg ervoor dat je lichaamstaal overeenkomt met wat je zegt. Neem deze hulp bij het solliciteren serieus, je zult de eerste niet zijn die hierop wordt afgewezen.
5. Wees positief en enthousiast
Zorg ervoor dat je positief en enthousiast overkomt tijdens het gesprek. Een positieve houding kan een lange weg gaan en kan zelfs doorslaggevend zijn tijdens het beslissingsproces.
Het presenteren van jezelf op de beste mogelijke manier is belangrijk, zelfs als het de eerste sollicitatie is die je ooit hebt gehad. Onthoud dat wanneer je op zoek bent naar een baan, het net zo belangrijk is om te laten zien wie je als persoon bent, als om je vaardigheden en ervaring te tonen. Blijf positief, wees zelfverzekerd en toon respect en professionaliteit, en het zal veel gemakkelijker zijn voor je toekomstige werkgevers om het potentieel dat jij hebt te herkennen!
Hieronder nog wat extra hulp bij het solliciteren:
Wat te doen bij een sollicitatiegesprek:
1. Oefen voorafgaand aan het sollicitatiegesprek je antwoorden op veelgestelde vragen.
2. Zorg ervoor dat je op tijd op het gesprek aankomt.
3. Draag gepaste, schone kleding.
4. Neem een exemplaar van je cv en je referenties mee.
5. Zorg ervoor dat je de naam van de persoon met wie je het gesprek hebt onthoudt.
6. Handel zelfverzekerd en maak oogcontact.
7. Luister aandachtig naar de vragen die je krijgt.
8. Beantwoord vragen volledig en geef voorbeelden uit je vorige werkervaring.
9. Wees enthousiast over de functie.
10. Vraag naar de volgende stappen in het proces.
Wat niet te doen bij een sollicitatiegesprek:
1. Kom niet te laat opdagen voor je gesprek.
2. Vermijd kleding die te casual is.
3. Laat telefoon of andere apparaten in je tas of jas en zet op stil.
4. Praat niet negatief over je vorige werkgevers of andere bedrijven.
5. Onderbreek niet terwijl de interviewer aan het woord is.
6. Lach niet te veel en forceer jezelf niet.
7. Gebruik geen straattaal of teveel jargon.
8. Spreek niet te zacht of te snel.
9. Vermijd het te veel benadrukken van geld of loon.
10. Geef geen onwaarheden over je werkervaring.
Wat te zeggen:
1. “Ik heb interesse in deze functie omdat ik denk dat mijn vaardigheden goed passen bij de vereisten die deze baan stelt.”
2. “Ik wil graag bijdragen aan het succes van het bedrijf.”
3. “Ik ben gepassioneerd over de branche en dit zorgt ervoor dat ik graag leer over de nieuwe ontwikkelingen en technologieën.
4. “Ik sta altijd open voor feedback en zie het als een kans om te groeien.”
5. “Ik ben sterk in teamwork en het behalen van bepaalde doelen.”
6. “Ik heb succesvolle ervaring in deze specifieke taak.”
7. “Ik heb ervaring met X software/programma, wat relevant is voor deze baan.”
8. “Ik kan snel aanpassen aan nieuwe omgevingen en taken.”
9. “Ik heb de capaciteiten om problemen op te lossen die zich tijdens het werk voordoen.”
10. “Ik ben geduldig en kan goed omgaan met tijdsdruk.”
Wat niet te zeggen:
1. “Wat wil je met deze baan?”
2. “Wat zijn de pauzes?”
3. “Is er gratis koffie?”
4. “Ik wil graag deze baan om mijn ouders blij te maken.”
5. “Ik houd niet van deze taak, maar ik heb gewoon geld nodig.”
6. “Ik weet het niet.”
7. “Ik ben niet echt zo dol op deze branche, maar ik weet niet wat ik anders moet doen.”
8. “Ik ben ziek geweest en heb daardoor niet zo veel ervaring.”
9. “Ik kan niet samenwerken met anderen.”
10. “Ik heb geen vragen voor jou.”
Het salaris:
In deze eerste hulp bij het solliciteren is het vragen om je geld natuurlijk onvermijdelijk. Hoewel er overal wordt aangeraden om niet te veel te pushen over het geld, moet je het natuurlijk niet vermijden. Jij gaat er werken, zij zoeken mensen en daar zit een waarde aan. Soms weet je het vooraf, maar toch moet je altijd vragen wat het beginsalaris is, en wat ze jou kunnen bieden.
Stel je bent 16 jaar en gaat solliciteren bij de Jumbo, ze bieden je 4.50 per uur. Ongeveer het minimumloon. Je kunt dan best zeggen dat de Lidl en de Albert Heijn 5.25 betalen per uur. In dit geval sta je vrij sterk in het onderhandelen want er is een personeelstekort.
Ga je werken in een bedrijf waar ervaring en opleiding nodig is, kijk dan van tevoren wat het minimumloon is. Hoeveel kun jij toevoegen aan de functie en daarmee kun je onderhandelen naar een hoger tarief.
Praten over het salaris is geen schande of een dealbreaker. Wees heel duidelijk maar ga niet smeken en laat je ook niet afschepen
Motivatiebrieven die je kunt gebruiken als hulp bij het solliciteren.
Een goede motivatiebrief schrijven is gewoon altijd lastig. Hieronder 3 voorbeelden die je kunt gebruiken als hulp bij solliciteren. Ik zeg er wel bij dat je het niet zo letterlijk moet overnemen, maar maak het je eigen. Zet er jouw ervaring of expertise bij, pas het een beetje aan naar jouw woorden. Zie het echt als hulp bij het solliciteren, geen copy paste.
Hier zijn wat motivatiebrieven die je kunt gebruiken als hulp bij het solliciteren en om toe te voegen aan je cv:
Motivatiebrief voor een 16-jarige sollicitant bij een kledingwinkel:
Beste [naam werkgever],
Graag zou ik willen solliciteren naar de positie van verkoopmedewerker bij uw kledingwinkel. Ik ben een 16-jarige middelbare scholier die dol is op mode en het helpen van klanten. Ik zou graag de kans willen krijgen om mijn vaardigheden te gebruiken en uit te breiden om een jubelende sfeer aan te brengen voor de klanten.
Ik ben erg klantvriendelijk en kan goed in teamverband werken. Ik zorg ervoor dat elke klant zich welkom voelt en ik zorg voor hun behoeften. Dankzij mijn enthousiasme en vaardigheden ben ik ervan overtuigd dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan uw kledingwinkel.
Dank u wel voor het overwegen van mijn sollicitatie. Ik kijk er naar uit om binnenkort in detail over mijn sollicitatie te spreken.
Met vriendelijke groet,
[Naam]
Motivatiebrief voor een 18-jarige sollicitant in de gezondheidszorg:
Beste [naam werkgever],
Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheid om als zorgmedewerker te werken bij uw organisatie. Ik ben geïnspireerd door mijn eigen ervaringen, gezondheidszorg en andere mensen helpen is mijn passie en ik wil graag mijn vaardigheden toepassen en mijn ervaring uitbreiden in uw organisatie.
Als 18-jarige student ben ik me ervan bewust dat ik nog geen uitgebreide ervaring heb, maar ik bezit wel de persoonlijkheid, de integriteit en de emotionele intelligentie om een bijdrage te leveren in uw team. Ik ben altijd geduldig, empatisch en gefocust op de behoeften van de patiënten. Ik ben ervan overtuigd dat er een juiste balans is tussen medeleven en vastberadenheid die van mij een uitstekende zorgmedewerker kunnen maken.
Ik zou vereerd zijn om aan uw organisatie te kunnen bijdragen. Als u denkt dat ik geschikt ben voor de functie, wil ik graag een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek aanvaarden om een aanvullende informatie te verstrekken over mijn ervaring en mijn persoonlijkheid.
Dank u wel voor uw tijd en overweging.
Hoogachtend,
[Naam]
Motivatiebrief voor een 21-jarige sollicitant voor een functie in marketing:
Beste [naam werkgever],
Graag zou ik met uw team willen werken aan het opbouwen van uw merk en het verbeteren van uw prestaties. Ik ben er voor dat mijn bijdrage het verschil kan maken en ik wil deze kans om mijn vaardigheden en potentieel ten volle te benutten niet missen.
Als 21-jarige afgestudeerde marketingstudent ben ik passie voor marketing blijven houden en heb in deze jaren een aantal verschillende vaardigheden ontwikkeld, zoals ervaring met social media marketing, creatief denken, merkpositionering, event marketing en meer. Ik ben er zeker van dat ik deze vaardigheden kan inzetten om bij te dragen aan uw marketingteam. Ik ben iemand die altijd streven naar het beste en altijd de resultaten voorop stelt.
Ik ben ook een erg creatief persoon en altijd op zoek naar innovatieve en onderscheidende manieren om dingen te doen. Dankzij mijn analytische en onderzoekende aanpak kan ik met data-gestuurde oplossingen op de proppen komen, wat ons verder zou helpen om onze resultaten te verbeteren.
Bedankt voor uw tijd om deze brief te lezen. Ik hoop dat ik spoedig de kans krijg om in persoon te spreken over enkele specifieke ideeën die ik heb die uw organisatie kunnen verbeteren.
Met vriendelijke groet,
[Naam]
Uiteraard is het belangrijk dat je de brieven wel een beetje personaliseert en eigen maakt. Natuurlijk zijn de tips ook geen garantie op een baan of een goed gesprek, maar een extra tool om je te helpen bij het solliciteren.
Ik hoop dat deze tips een goede hulp bij het solliciteren voor je zijn. Heel veel succes!
lees ook Werken in de zorg met een MBO diploma of Hoe deze jonge ondernemer een wereldwijd merk opbouwt