Depressieve gevoelens
Gen-Z

Depressieve gevoelens: wat kun je doen en hoe vraag je om hulp?

Het kan soms voelen alsof je wereld instort en dat niemand begrijpt wat je doormaakt. Depressie is een veelvoorkomend probleem onder jongeren, maar het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er altijd hulp beschikbaar is. In deze blog bespreken we wat je kunt doen bij depressieve gevoelens en hoe je om hulp kunt vragen.

Wat is depressie?

Depressie is een veelvoorkomend probleem ook onder ons. Het wordt gekenmerkt door een aanhoudend gevoel van verdriet, hopeloosheid en desinteresse in de wereld om je heen. Andere symptomen zijn vermoeidheid, slaapproblemen en concentratieproblemen.

Wat kun je doen als je last hebt van depressieve gevoelens?

Als je last hebt van depressieve gevoelens, is het belangrijk om actie te ondernemen. Hieronder volgen enkele stappen die je kunt nemen:

1. Praat erover: Het kan moeilijk zijn om erover te praten, maar het is belangrijk om je gevoelens te delen met iemand die je vertrouwt. Dit kan een vriend, familielid of professional zijn.

2. Zoek professionele hulp: Er zijn verschillende professionals die je kunnen helpen bij depressieve gevoelens, zoals een huisarts, psycholoog of maatschappelijk werker.

3. Leef gezond: Zorg goed voor jezelf door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen. Dit kan bijdragen aan het verminderen van depressieve gevoelens. 

Vooral sporten helpt een stofje aan te maken in het hoofd waardoor je echt beter zult voelen. Het kan heel zwaar zijn om ook echt je bed uit te komen en te gaan, maar als je toch naar school moet ga dan daarna. Of zet in de weekenden en vakanties een wekker of laat 1 van je ouders je uit bed roepen, daar zijn ze goed in.

4. Zoek afleiding: Het kan helpen om afleiding te zoeken door bijvoorbeeld een hobby te beoefenen, te sporten of met vrienden af te spreken. 

5. Een vision board kan ook werken als het er allemaal uitzichtloos uitziet. Door doelen te stellen en het visueel te hebben is het makkelijker om toch dingen te doen. 

6. Hetzelfde geld voor een journal bij te houden. Schrijf alles van je af. Schrijf ook de fijne dingen van de dag op en hoe je liever de dag voor je had gezien. 

7. Vermijd middelenmisbruik: Het kan verleidelijk zijn om naar middelen te grijpen, zoals alcohol of drugs, maar dit kan juist leiden tot verergering van depressieve gevoelens. 

Let op: probeer het emotie eten te vermijden. Een x is prima, maar vooral suiker en koolhydraten (chips, patat, koekjes) kunnen voor flinke schommelingen zorgen waardoor je alleen maar in een dieper dal komt.

Depressieve gevoelens wat kun je doen en hoe vraag je om hulp

Hoe vraag je om hulp?

Het kan moeilijk zijn om om hulp te vragen als je last hebt van depressieve gevoelens, maar het is belangrijk om te weten dat dit juist een teken van kracht is. Hieronder volgen enkele manieren om om hulp te vragen:

1. Praat erover: Zoek iemand op die je vertrouwt en deel je gevoelens met diegene. Dit kan bijvoorbeeld een vriend, familielid of mentor zijn.

2. Zoek professionele hulp: Maak een afspraak bij je huisarts of zoek een professional die je kan helpen bij depressieve gevoelens, zoals een psycholoog of maatschappelijk werker.

3. Praat met iemand online: Er zijn verschillende online platforms waar je terecht kunt als je last hebt van depressieve gevoelens, zoals 113Online en MIND Korrelatie.

4. Zoek hulp bij een zelfhulpgroep: Er zijn verschillende zelfhulpgroepen waar je terecht kunt als je last hebt van depressieve gevoelens. Hier kun je in contact komen met mensen die hetzelfde doormaken en elkaar kunnen ondersteunen.

5. Bel de hulplijn: Als je behoefte hebt aan directe ondersteuning, kun je de hulplijn bellen. Er zijn verschillende hulplijnen beschikbaar, zoals de Kindertelefoon en 113Online.

Tot slot

Het kan lastig zijn om om hulp te vragen als je last hebt van depressieve gevoelens. Maar het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er altijd hulp beschikbaar is. Praat erover met iemand die je vertrouwt en zoek professionele hulp als dat nodig is. Onthoud dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel en dat er altijd mensen zijn die om je geven en je willen helpen.

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡ Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *