Daily Paper x Van Gogh Museum collectie: Vincent van Gogh’s meesterwerken als draagbare kunst
Geïnspireerd door het leven en werk van Vincent van Gogh ontwierp mode- en lifestylemerk Daily Paper samen met het Van Gogh Museum een speciale collectie waarbij een aantal meesterwerken van Van Gogh op diverse kledingstukken zijn verwerkt.
Op vrijdag 14 februari is de Daily Paper x Van Gogh Museum collectie voor het eerst gepresenteerd tijdens een officieel lanceringsevent in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Vanaf zaterdag 15 februari was de collectie verkrijgbaar via dailypaperclothing.com, de webshop van het Van Gogh Museum, in de winkels van Daily Paper en het Van Gogh Museum en bij geselecteerde retailers wereldwijd.
Draagbare kunst
De Daily Paper x Van Gogh Museum collectie bestaat uit 21 items, waaronder jassen, broeken en T-shirts. Met ongeëvenaarde toegang tot Van Goghs tekeningen, schilderijen en citaten bevat elk speciaal ontworpen kledingstuk details van werken van de beroemde schilder die als eigentijdse grafische prints in hoge resolutie en fullcolour zijn gereproduceerd.
Naast een aantal iconische werken als Irissen (1890), Zelfportret als schilder (1887-1888) spelen ook onbekendere schetsen en werken van Van Gogh een grote rol in deze kledinglijn en laten op toegankelijke manier hoe kunst ook draagbaar kan zijn. ‘We hebben ons juist ook gericht op werken van Vincent van Gogh die minder bekend zijn bij het grote publiek, maar net zo meesterlijk.’ (Abderrahmane Trabsini, medeoprichter van Daily Paper).
Bij bepaalde designs zijn de schilderijen gecombineerd met citaten van Van Gogh die zijn werken meer context en betekenis geven. Zo is De tuin van de inrichting (1889), een werk dat hij schilderde tijdens zijn verblijf in een inrichting in Saint-Rémy, verbonden met zijn citaat: ‘Het gelukken is soms ’t eindresultaat van een hele serie mislukkingen’: een prikkelende uitspraak over hoe creatieve geesten als Van Gogh tot waanzin gedreven kunnen worden in hun zoektocht naar perfectie.
Campagne
De collectiecampagne is geschoten in Amsterdam, de meest logische thuishaven voor een 21ste-eeuwse Van Gogh en Daily Paper, en verbeeldt een selectie van zijn meesterwerken door de blik van Van Gogh als hij nu had geleefd. De shoot van de jonge aanstormende fotograaf Nick van Thiem gebruikt het medium fotografie, en niet het schilderpenseel of de tekenpen, om de kunst van een hedendaagse Van Gogh opnieuw te verbeelden. Op een foto geïnspireerd op De aardappeleters (1885) zijn de 19de-eeuwse boeren vervangen door multiculturele jongeren; het soort gewone mensen dat als model gediend kon hebben. Korenveld met maaier (1889) is vertaald naar een eenzame werker in een alledaags veld – een supermarkt – of als een groepje jongeren op een voetbalveld. Op een moderne weergave van een zelfportret van de kunstenaar is zijn strohoed vervangen door de afro van een jonge zwarte kunstenaar. Deze beelden zou de hedendaagse Van Gogh weergegeven kunnen hebben.
Documentaire
Tegelijkertijd met de lancering van de collectie verschijnt er een documentaire. Documentairemaker Safi Graauw volgt in deze korte film de drie oprichters van Daily Paper. Hoe laten zij zich inspireren door Vincent van Gogh? Er wordt hierbij een verbinding gelegd tussen hoe Vincent van Gogh en Daily Paper naar de wereld kijken. De documentaire zal vrijdag 14 februari voor het eerst worden vertoond in het Van Gogh Museum en blijft daarna online zichtbaar via het YouTube-kanaal van het museum.
Van Gogh verbindt
Het eerste contact tussen het Van Gogh Museum en Daily Paper is gelegd vanuit het vierjarige leertraject Van Gogh verbindt. Met dit onderzoeksprogramma onderzoekt het museum hoe het relevant kan zijn voor jongvolwassenen met een biculturele achtergrond. Daily Paper is vanaf haar oprichting diepgeworteld in deze jeugdcultuur en daarom een waardevolle partner voor Van Gogh verbindt.
Martin van Engel
(Programmamanager Van Gogh verbindt): ‘Deze samenwerking met Daily Paper is voor ons een prachtige kans om de jongerencultuur te verbinden met Van Goghs kunst, waardoor de relatie tussen die twee sterker en toegankelijker wordt.’
Abderrahmane Trabsini
(Medeoprichter Daily Paper): ‘De samenwerking met het Van Gogh Museum geeft ons de kans om een andere kant van onze cultuur te laten zien. Bij Daily Paper leggen we vooral de nadruk op onze Afrikaanse cultuur, maar we delen ook een Nederlandse opvoeding.’
Laurine van Rooijen
(Hoofd Licensing en Wholesale van het Van Gogh Museum): ‘Wij zijn ontzettend trots op deze samenwerking, die om meerdere redenen interessant is. Zo zijn de oprichters van Daily Paper niet alleen geïnspireerd door Van Gogh, er zitten ook gelijkenissen in de route die zij hebben afgelegd. Ze zijn allemaal autodidact. Daarnaast geeft deze samenwerking ons de kans om wereldwijd een nieuwe doelgroep te bereiken, ook buiten de museumdeuren. Vincent is een rolmodel voor iedereen.’
Credits fotoshoot:
Artistieke leiding: Beri Dalgali, Dennis Schreuder & HERC
Fotografie: Nick van Tiem
Talent: Ibsan, Devancey, Destiny, Safae, Dina
Styling: Dennis Schreuder & Marleen Ettema
Productie: HERC
Haar/make-up: Bastien Zorett