Gen-Z

Cyberpesten: hoe ga jij er mee om?

Cyberpesten… Het komt steeds meer voor. Heb jij er al mee te maken gehad?

Wat is Cyberpesten?

Cyberpesten is dat iemand het internet gebruikt om gemene , gênante of bedreigende dingen naar of over een ander persoon te sturen.  Het kan ook in kleinere dingen voorkomen door bijvoorbeeld opeens een vriendin nergens meer in te taggen. Zo valt zij dan overal buiten en kan zich daar heel rot onder voelen.

Je kunt ook nare comments uitlokken door foto’s in je stories te plaatsen waarop je eigenlijk geen antwoord wilt hebben. Als vind je mij mooi, lief of knap. Als iemand nee zegt, kun je hier behoorlijk van in de stress raken. Of wat dacht je van Sayat.me? Dat we elkaar anoniem alles maar kunnen zeggen. Jij en ik kunnen er misschien tegen, maar een ander kan er heel kwetsbaar voor zijn. Vaak kom je hier pas achter als het al te laat is. Het zelfmoord gehalte onder tieners is echt belachelijk hoog. Let dus op met wat je zegt . Wat voor jou misschien grappig bedoeld is, kan bij een ander heel verkeerd over komen.

Een meisje die ik ken had ruzie met een vriendje. Hij had dus al haar gegevens op Omegle gezet, en zo stonden er binnen no time rare mannen voor haar deur! Doodeng en heel gevaarlijk. Nu gaat er weer een filmpje rond van een meisje van 12 die het met haar vriendje doet. Wat veel van ons niet weten is dat het mega illegaal is om te delen, zelfs maar te kijken. Niet alleen omdat het gemeen is om te delen, maar het valt onder pedo acties omdat er minderjarigen in het spel zijn. Wil jij pedo op je strafblad? Ik dacht het ook niet.

Het komt steeds meer voor en er zijn steeds meer mensen het slachtoffer hiervan.

Wat kun je doen tegen Cyberpesten?

Het ‘handige’ aan het internet is dat je iemand kan blokkeren zodat diegene je niet meer lastig kan vallen. Je kunt ook de persoon confronteren  in het echt (als je diegene kent) Soms gebeurd het ook anoniem. Het beste is om niet op berichten/comments/mails etc in te gaan. Blokkeren & negeren is het beste. Je kunt het e.v.t ook melden.

Scherm je profiel af!

op Facebook /instagram en vele andere apps is het mogelijk om je profiel af te schermen of op privé te zetten. Zo kunnen alleen je vrienden & familie of de mensen die jijzelf accepteert op je sociale media.

Informeer je ouders

Cyberpesten is er in veel soorten en maten. Je kunt een vervelende opmerking krijgen op je foto maar het kan ook zover gaan dat je word gestalkt. Dagen lang vervelende mails? Informeer je ouders! Het is heel begrijpelijk dat je hier ontzettend last van hebt en je ouders kunnen je helpen en advies geven om er mee om te gaan.

Heb jij al eens te maken gehad met cyberpesten?

cyberpesten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *