Gen-Z

Heb jij je brommerverzekering al geregeld?

Zodra je 16 jaar bent en je hebt je bromfietsrijbewijs op zak mag je op een scooter rijden. Misschien ben je er al voor aan het sparen met je zaterdagbaantje. Maar met alleen de aankoop van een bromfiets ben je er niet. Je moet ook verzekerd zijn.


Anders dan bij een fiets is een verzekering voor een brommer verplicht. Als je niet verzekerd bent dan kan je dat op een forse bekeuring komen te staan als je door de politie wordt aangehouden. En als je een aanrijding veroorzaakt draai je zelf voor de schade op.

Vooral bij lichamelijk letsel bij de tegenpartij kan dat bedrag flink oplopen. Het is dus belangrijk om je brommerverzekering direct te regelen.

Sluit een brommerverzekering af voordat je de weg op gaat

Natuurlijk is de verleiding groot om op je nieuwe scooter alvast even een rondje te rijden voordat je je verzekering gaat regelen. Maar ook bij een eerste rondje kan er iets misgaan.

Doe het dus niet.

Regel eerst de verzekering voor je bromfiets en laat hem in de schuur of garage staan totdat je de papieren in huis hebt en dus zeker weet dat je gedekt bent als je schade maakt. Ook is het niet onverstandig om een bromfietsverzekering te nemen inclusief diefstaldekking.

Als je trotse bezit dan wordt gestolen krijg je een uitkering van de verzekering. Deze uitkering bedraagt de dagwaarde en dus niet de nieuwprijs.

Wat kost mijn bromfietsverzekering?

Natuurlijk ben je benieuwd wat een verzekering voor je bromfiets kost. Er zitten soms best flinke verschillen in de premie bij verzekeringsmaatschappijen. Het is dan ook zeker aan te raden om meerdere verzekeringen te vergelijken voordat je er eentje afsluit.

Kijk daarbij niet alleen naar de premie maar ook naar de dekking. Een opzittende verzekering is bijvoorbeeld een goed idee. Dan wordt schade aan jou persoonlijk ook gedekt, bijvoorbeeld als je ten val komt en je kleding is beschadigd.

De verzekering geldt ook voor een eventuele passagier. Het is aan te raden om een nieuwe scooter allrisk te verzekeren en ook voor diefstaldekking te kiezen. Zo zorg je ervoor dat je schade in vrijwel alle gevallen gedekt wordt.

Zorg dat je het risico beperkt

Een goede scooterverzekering is een must, maar natuurlijk heb je zelf ook verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat je bromfiets altijd goed op slot staat. Gebruik bij voorkeur een kettingslot waarmee je je scooter aan een stalling vast kunt zetten of desnoods aan een lantarenpaal.

Laat je scooter nooit onbeheerd staan, ook niet voor een paar minuten omdat je ‘even een pakje moest ophalen bij een pick-up point’. Een dief die er op uit is neemt je scooter in een paar tellen mee en jij hebt het nakijken. Als je niet kunt aantonen dat je scooter op slot stond zal je verzekering tegen diefstal niet uitkeren.

Check ieder jaar je verzekering voor je bromfiets

Heb je eenmaal een verzekering voor je scooter afgesloten dan is het aan te raden om jaarlijks te checken of je verzekering nog bij je past. Als je scooter wat ouder wordt is het misschien niet meer nodig om deze allrisk te verzekeren. Als je niet zo vaak rijdt kun je wellicht een goedkopere verzekering afsluiten. Datzelfde geldt als het risico op diefstal niet zo groot is.

Brommerverzekering


Lees ook:

 

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡ Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *