Waar moet je beginnen met kijken als je (andere) anticonceptie wilt? Er zijn heel veel verschillende soorten van te krijgen, zoals bijvoorbeeld de pil, de implanon of een spiraaltje. Bij al deze soorten anticonceptie heb je natuurlijk zowel voor- als nadelen. Hieronder vertel ik je meer over de voor- en nadelen van verschillende soorten conceptie, zodat je precies weet welke het beste bij jou past!
De pil
De pil is de meest populaire anticonceptie methode. Een van de grootste voordelen van de pil is dat deze ontzettend betrouwbaar is, waarbij het in 99,5% van de gevallen een zwangerschap voorkomt. Ook zorgt de pil ervoor dat je je menstruatie zelf kan uitstellen wanneer je wilt en het zelfs kan plannen en zitten er weinig gezondheidsrisico’s aan verbonden. Daarnaast zorgt de pil voor een minder hevige en pijnlijke menstruatie, ben je vrij snel weer vruchtbaar na het stoppen en kan je het zelf innemen iedere dag.
De pil heeft echter ook, net als alle andere anticonceptiemethoden, een paar nadelen. Zo moet je wel iedere dag eraan denken om de pil te nemen als je beschermd wil zijn en heeft de pil relatief veel bijwerkingen. Ook beschermt de pil je niet tegen soa’s, waardoor je alsnog voor bescherming moet zorgen. Doordat je de pil dagelijks moet nemen, is deze ook minder betrouwbaar bij braken, diarree en wanneer je het eens vergeet. Als laatste is het een vrij hoge dosis hormonen en loop je een iets grotere kans op verschillende hart- en vaatziekten.
Prikpil
Het fijne aan de prikpil is dat je deze maar één keer per 3 maanden hoeft te laten zetten. Je kan hiervoor naar de huisarts gaan, dit moet tussen de eerste en vijfde dag van je menstruatie, en deze zet de prik in je bil, bovenbeen of arm. Je zou het ook zelf kunnen doen op een gegeven moment. Een ander voordeel is dat de prikpil wél betrouwbaar blijft als je overgeeft of diarree hebt.
Een nadeel aan de prikpil is dat het 6 tot 12 maanden kan duren voordat je weer vruchtbaar bent als je ermee stopt. De prikpil laten zetten kan een beetje pijn doen en geeft een beetje een branderig gevoel op de plek, maar dat is zo weer weg. Ook beschermt deze anticonceptiemethode ook niet tegen soa’s en moet je alsnog elke paar maanden weer terug naar de dokter. Als laatste heb je ook met de prikpil meer kans op hart- en vaatziekten, aankomen en trombose. Dit risico is groter als je boven de 35 bent en als je rookt.
NuvaRing
De NuvaRing is een anticonceptiering die je in de vagina moet aanbrengen. Een van de grootste voordelen hiervan is dat een makkelijke methode is, aangezien deze 3 weken kan blijven zitten, waardoor je er niet dagelijks aan hoeft te denken. Je kan de ring ook tot 6 weken inbrengen als je zo graag je menstruatie wilt plannen. Ook kan je al snel weer zwanger raken nadat je ermee stopt. Als laatste verlicht het gebruik van de NuvaRing de menstruatiekrampen.
Het nadeel aan de NuvaRing is dat er veel bijwerkingen aan verbonden zitten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, depressie en misselijkheid. Ook moet de ring op tijd weer verwisseld worden om de zwangerschap te blijven voorkomen. Soms kan de NuvaRing ook per ongeluk uitvallen en hierna moet deze binnen 3 uur weer worden ingebracht, waarna je 7 dagen nog een andere anticonceptiemethode moet blijven gebruiken.
Hormoonspiraal
Een hormoonspiraal is een ontzettend betrouwbare vorm van anticonceptie, waar je ook vrijwel niet aan hoeft te denken. De arts of gynaecoloog plaatst dit kleine voorwerp in je baarmoeder en de spiraal kan 5 jaar blijven zitten. Een ander groot voordeel aan de hormoonspiraal is dat het in veel gevallen de menstruatie verlicht. Het zorgt ervoor dat je minder bloed verliest en in sommige gevallen word je zelfs helemaal niet meer ongesteld. Ook kan je na de verwijdering van de spiraal direct weer zwanger worden en loop je bij deze anticonceptiemethode geen extra kans op trombose of hart- en vaatziekten.
Een nadeel van de hormoonspiraal is echter dat je nog 3 à 6 maanden lang last kan hebben van hoofdpijn, gezwollen borsten, acne of duizeligheid. De spiraal geeft namelijk progestageen af en hier moet je lichaam nog even aan wennen. Ook kan je niet zelf je menstruatie regelen met de hormoonspiraal. De eerste 3 maanden na de plaatsing van het spiraaltje kan het ook zijn dat je nog onregelmatig bloed verliest. Als laatste beschermt de spiraal je ook niet tegen soa’s, waardoor je het beste nog een condoom kan blijven gebruiken.
Koperspiraal
De koperspiraal lijkt veel op het hormoonspiraaltje, maar dan zonder hormonen. Deze vorm van anticonceptie is ook ontzettend betrouwbaar en kan lang blijven zitten. De koperspiraal T-Safe kan zelfs 10 jaar blijven zitten! Een ander groot voordeel is, zoals gezegd, dat deze spiraal geen hormonen heeft. Extra hormonen zorgen namelijk vaak voor vervelende bijwerkingen bij vrouwen. Je menstruatiecyclus blijft hetzelfde bij het gebruik en je bent meteen weer vruchtbaar nadat de spiraal verwijderd is.
Een van de grootste nadelen van de koperspiraal is dat je blijvend meer bloedverlies zou kunnen krijgen bij de menstruatie. Bij sommige vrouwen is dit zelfs 15% meer dan eerst. Ook kun je zelf niet meer je menstruatie plannen of overslaan, net als bij de hormoonspiraal. Als laatste kan het zijn dat je de eerste 3 maanden last hebt van meer en vaak ook onregelmatig bloedverlies en hevigere buikkrampen dan eerst.
Implanon
De implanon is een staafje dat heel snel en makkelijk onder de huid van je bovenarm geplaatst wordt. Het voordeel hiervan is dat je deze anticonceptie niet zal vergeten en het staafje kan je 3 jaar laten zitten! Ook is de implanon net zo betrouwbaar als de pil, maar deze blijft ook nog betrouwbaar als je diarree hebt of moet overgeven. Het inbrengen van de implanon is ook vrij makkelijk en pijnloos. Ze maken een klein sneetje in je arm en dan doen het staafje erin. Klinkt enger dan het echt is. Dit gebeurt bij de huisarts of een gynaecoloog. Daarbij geeft de implanon voortdurend maar een lage dosis hormonen af.
Een van de grootste nadelen van de implanon is dat je de menstruatie niet kan voorspellen of plannen. Ook moet de implanon goed worden ingebracht door een huisarts en kan je het dus niet zelf doen. Je kunt de eerste weken niet te veel kracht op je armen zetten, en ook voel je het nog wel eens zitten. Daarnaast zijn er nog mogelijke bijwerkingen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, aankomen, meer en vaak ook onregelmatig bloedverlies, gevoelige borsten en acne.
Uiteraard beschermen deze anticonceptiemethodes je ook niet tegen soa’s, waardoor extra bescherming als een condoom nog steeds nodig is wanneer je met iemand in bed belandt.
[…] kunnen je hormonen zijn. Kijk even opnieuw naar je anticonceptie, voeding, beweging etc. Dit kan je alvast […]