Hebben veel van je vrienden of vriendinnen een elektrische fiets? Dan wil je er zelf misschien ook eentje. Als je ouders niet bereid zijn om een e-bike voor je te kopen, ben je op jezelf aangewezen. Om geld te besparen kun je voor een tweedehands elektrische fiets kiezen. Koop deze alleen niet bij een particulier. In deze tekst staan 3 redenen op een rijtje waarom dit niet verstandig is.
1. Verborgen gebreken worden vaak verzwegen
Sommige particulieren bieden een elektrische fiets aan voor een extreem lage prijs. Als je niet veel te besteden hebt, kun jij je geluk mogelijk niet op als je zo’n e-bike tegenkomt. Toch loop je het risico dat je een kat in de zak koopt. Een tweedehands elektrische fiets wordt vaak niet voor niets voor een veel lagere prijs aangeboden. Er kunnen bijvoorbeeld verborgen gebreken zijn. In de hoop de fiets snel te verkopen, verzwijgen particulieren deze soms. Biedt een particulier een tweedehands elektrische fiets dame aan voor een veel lagere prijs dan elders? Dan moet je extra op je hoede zijn.
2. Je weet niet wat de staat van de accu is
De accu is één van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets. Als deze niet meer in goede staat verkeert, is hij mogelijk snel leeg. Je kunt in dat geval geen grote afstanden fietsen met de e-bike en dat is niet wenselijk. Heb je zelf geen verstand van accu’s? Dan moet je de verkoper op zijn woord geloven als hij zegt dat je er nog prima grote afstanden mee kunt fietsen.
Wie een tweedehands elektrische fiets bij een professionele partij koopt, hoeft zich geen zorgen te maken over de staat van de accu. Zij testen hem en kunnen je de resultaten laten zien. Er wordt bovendien onderhoud uitgevoerd als dat nodig is, waardoor de accu vaak lange tijd meegaat.
3. Er zit geen garantie op de fiets
Als je een tweedehands elektrische fiets van een particulier koopt, weet je niet wat er allemaal mee gebeurd is. Zo heb je bijvoorbeeld geen inzage in de onderhoudsgeschiedenis. Bovendien kan de huidige eigenaar aanpassingen aan de motor gedaan hebben. Er zit dan geen fabrieksgarantie meer op de fiets. Ook als er geen aanpassingen gedaan zijn, is het nog maar de vraag of er garantie op zit. Als de e-bike al de nodige jaren oud is, is de garantie misschien verlopen. Eventuele schade aan de fiets is in dat geval geheel voor eigen rekening.
Waar koop je dan een tweedehands e-bike?
Zoals je hierboven kon lezen, is het niet verstandig om een tweedehands elektrische fiets van een particulier te kopen. Sta je erop om een gebruikte e-bike te kopen? Dan vraag jij je misschien af waar je dit dan wel kunt doen. Gelukkig hoef je hier niet lang naar te zoeken. Er zijn namelijk verschillende online platformen die tweedehands elektrische fietsen verkopen, zoals Upway. Je vindt hier een groot assortiment van kwalitatieve, tweedehands e-bikes. Elke fiets wordt uitvoerig getest en eventueel gerepareerd voordat hij opnieuw verkocht wordt.