wat moet je regelen als je 18 jaar wordt
Geldzaken

Wat moet je regelen als je 18 wordt?

Eindelijk is het zo ver, je wordt bijna 18! Een geweldige leeftijd, die je voor altijd wel bij zult blijven. Op deze leeftijd verandert er ontzettend veel. Je moet opeens allemaal dingen regelen, waar je misschien niet meteen bij stil staat. Niet alleen mag je nu officieel je rijbewijs halen, maar daarnaast ben je nu ook oud genoeg om je eigen zorgverzekering te moeten regelen. Daarom is het handig om van tevoren eens goed door te nemen wat er allemaal bij komt kijken, zodat je niet opeens voor verrassingen komt te staan.

Verzekeringen

Als je 18 wordt, kan het zijn dat je ervoor kiest om op jezelf te wonen. Hierbij komen natuurlijk ook allerlei zaken kijken. Denk aan je inboedelverzekering samen met je aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen zorgen er namelijk voor dat je risico is gedekt bij diefstal of schade, die je toebrengt aan anderen.
Ook als je niet van plan bent om al op jezelf te gaan, is het slim om de juiste zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering is namelijk verplicht als je 18 bent. Vergeet daarbij ook zeker niet om een zorgtoeslag aan te vragen, want je krijgt best veel geld terug. Dat is nooit verkeerd toch?

Studeren

Misschien studeer je al of moet je nog beginnen, maar als student komen ook veel dingen kijken naast het collegegeld. De rijksoverheid heeft namelijk een nieuwe regel ingesteld dat je het eerste jaar van je studie, maar betaalt voor de helft van het wettelijke collegegeld. Dit scheelt natuurlijk enorm en hier kan je dan mooi iets leuks van doen van het overgebleven geld.
Ook is het natuurlijk van groot belang om meteen te beginnen met sparen. Open bijvoorbeeld een online spaarrekening waar je dit overgebleven geld opzet, zodat je hier altijd op terug kunt vallen indien nodig. Daarnaast heb je als student ook recht op een studiefinanciering en een studenten-ov. Ga hier dan ook zeker achteraan en regel het op tijd.

Administratie

Waarschijnlijk hebben je ouders het tot nu toe elke keer gedaan, maar het is super belangrijk om al je administratie bij te houden. Denk aan al je belangrijke documenten, die je ook maar binnenkrijgt. Bijvoorbeeld je Digi-D, belastingaangifte of je verzekeringspolis. Deze zal je misschien vaker nodig hebben dan je denkt. Niks is vervelender om het niet meer terug te kunnen vinden, waarvoor je dadelijk een onnodige boete krijgt van de belastingdienst.

Uitvaartverzekering

Het klinkt misschien gek, maar het is nooit verkeerd om al je uitvaart te regelen. Het is hard, maar je weet nooit wat er kan gebeuren. Een uitvaart is nou eenmaal een enorme lastenpost en kost een hoop geld, waardoor een verzekering afsluiten nooit verkeerd is.

 

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡ Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *