Als je 18 wordt val je niet meer onder de zorgverzekering van je ouders en zul je dus alles zelf moeten gaan regelen. Geen paniek, het valt allemaal best wel mee.

Iedere Nederlander boven de 18 jaar is verplicht een basisverzekering te hebben. In de basisverzekering zitten een huisartsbezoek, spoedeisende zorg en de meeste medicijnen. Met de zorgverzekering betalen we voor de zorgkosten van heel Nederland. De meeste Nederlanders hebben aan enkel een basisverzekering genoeg.

De basisverzekering is voor elke verzekeraar gelijk, waardoor het slim is om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken om zo de goedkoopste zorgverzekering te hebben. Denk je ook veel gebruik te gaan maken van de tandarts of fysiotherapeut? Dat kun je aanvullend verzekeren. Let wel op: fysiotherapie voor chronische aandoeningen wordt vanaf de 21ste behandeling gewoon vanuit de basisverzekering vergoed. Tandzorg zit nooit in de basisverzekering.

Het eigen risico

De overheid heeft bepaald dat iedere Nederlander een verplicht eigen risico heeft van € 385,-. Dit betekent dat je de eerste € 385,- van je behandeling zelf betaalt. Je kunt dit eigen risico verhogen tot maximaal € 885,-, dan betaal je elke maand minder premie. Als je dit doet moet je wel zeker weten dat je het hele eigen risico kunt betalen mocht het nodig zijn. Voor sommige zorg geldt het eigen risico niet. Zoals:

  • De huisarts. Het eigen risico geldt wel voor medicijnen uitgeschreven door de huisarts en (laboratorium)onderzoek dat niet door de huisarts wordt uitgevoerd.
  • Zorgprogramma’s voor bepaalde aandoeningen zoals diabetes en COPD.
  • Verloskundige zorg.
  • Nacontroles van een lever- of nierdonor.
  • Alles uit de aanvullende verzekering.

De eigen bijdrage

Naast het eigen risico geldt er voor veel medicijnen en zorg ook een eigen bijdrage. In 2019 geldt hiervoor een eigen bijdrage:

  • Sommige medicijnen.
  • Zittend ziekenvervoer.
  • Sommige hulpmiddelen.
  • Kraamzorg.

Als je zowel een eigen bijdrage als het eigen risico moet betalen, betaal je eerst de eigen bijdrage.

Zorgverzekering tijdens studeren/stage in het buitenland

De basisverzekering vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland op basis van de Nederlandse tarieven. Als je naar een land gaat waar de gezondheidszorg duurder is, is het slim om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Je kunt dit overigens ook via je reisverzekering verzekeren.

Vraag zorgtoeslag aan

Een extra tip: vraag zorgtoeslag aan. Dit kan oplopen tot wel € 94,- in de maand. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

 

Geschreven door

Sam

Sam staat voor alle (anonieme) schrijvers tussen de 12 en 21 jaar hier op fabulouslifeofateenager.nl ♡
Wil jij ook hier schrijven (er zijn betaalde opties!) stuur dan een mail naar hello@fabulouslifeofateenager.nl